Помісна церква: як Україна зруйнувала російські міфи

Читать на русском
Віктор Таранполітичний експерт

Ідея створення єдиної української церкви небезпечна для Росії, оскільки вбиває відразу декілька російських ідеологічних державотворчих міфів.

Про це в своєму блозі написав голова центру «Ейдос», політолог Віктор Таран, передає «Слово і Діло».

Перший – міф меншовартості та, як наслідок, вищості «русского мира» над українським, констатував експерт.

За його словами, після того, як Фанар визнав право на існування української церкви, Православна церква України стала однією з 15 рівноапостольських православних церков світу, яка ще й має тисячолітню історію.

«Як наслідок, ми забрали в Росії один із ключових міфів – право на «третій Рим», завдяки якому вони впродовж останніх п’яти століть обґрунтовували, що саме Москва є церквою-матір'ю, яка веде свою історію з Київської Русі. Забравши в них право на цей історичний православний ідентифікатор, ми відразу вбили другий міф про те, що ми одна духовна православна нація», – зазначив він.

Забравши один із ключових ідентифікаторів – церкву, ми завдали удару в саме серце ідеології московської гідри. Лишилося забрати ще два – спільну історію та мову.

Розрив духовної пуповини, якою Москва нас душила, як енергетичний вампір, протягом останніх 330 років, не дається просто так, додав політолог.

Він звернув увагу, що Москва розпочала масову та сплановану контратаку на інформаційному полі. Відстежуючи Facebook і Twitter, стає очевидо, що в Україні це в першу чергу робили експерти та ЗМІ, наближені до Медведчука й групи Льовочкіна-Бойка-Фірташа. Тобто ті, кого ми звикли називати «русским миром». Дуже цікаво спостерігати, як із пабліка до пабліка перетікали ідентичні тези й месиджі.

«Ви були раніше хоч і не легітимними, але незалежними, а тепер ви втратили незалежність». Хоча ці експерти мовчать, що раніше УПЦ МП була частиною Російської церкви, не маючи навіть мінімальної автономії. «Ви втрачаєте фінансову незалежність, ідучи в підпорядкування Константинополя». Хоча ці люди мовчать, що перед цим українська церква як частина московської церкви щороку перераховувала десятки мільйонів гривень до Росії», – підкреслив експерт.

Крім того, пішла атака на новообране вище керівництво церкви. Зокрема, почали критикувати митрополита Епіфанія за те, що в нього під Києвом будинок на 100 квадратних метрів. Ці звинувачення особливо кумедно звучать на тлі майна, яким володіють російські православні священики, акцентував він.

До яких церков ходять українці: як змінювалася релігійна прихильність населення останні п’ять роківБільшість українців ще не визначилися з питанням, хто міг би очолити помісну церкву в Україні, хоча 54 відсотки виступають за автокефалію.

На його переконання, в неділю, 15 грудня, була виграна «генеральна» битва, але ще не духовна війна. Росія, яка отримала смертельний удар, намагатиметься взяти реванш.

Політолог припустив, що найближчим часом вони інформаційно дискредитуватимуть прихильників єдиної церкви та мирян, які переходитимуть до новоутвореної церкви. Росіяни нагнітатимуть ситуацію та істерію – запускатимуть фейки та інші елементи інформаційної війни.

«Щодо священиків, які не захочуть виходити з Московського патріархату, то з ними ситуація непроста, оскільки відучора УПЦ МП не існує (хоча маємо визнати, що її ніколи й не існувало – це була філія ФСБ), митрополит Онуфрій був позбавлений статусу», – уточнив він.

На його думку, є два варіанти. Перший – вони мають перейти до Російської православної церкви, це буде чесно. Але за умови, що Вселенська патріархія визнає юрисдикцію Російської православної церкви на території України.

«Другий, для тих, хто не захоче перейти, – вони автоматично переходять у статус розкольників, оскільки їх визнає лише одна з чинних 15 церков, Російська православна. З церковної точки зору, вони позбавлені всієї церковної благодаті, оскільки випадають із молитовного діалогу. Тепер вони мають ухвалити для себе важливе рішення, хто вони – служителі Бога чи ФСБ?», – резюмував Віктор Таран.

Нагадаємо, ВР проголосувала за перейменування УПЦ МП. Більше про голосування – за посиланням.

Також «Слово і Діло» писало, як змінювалася релігійна прихильність населення протягом останніх п’яти років.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: