В Україні припиняються операції з трансплантації органів – нардеп

Читать на русском
Всі операції з трансплантації органів, які проводилися в Україні, будуть зупинені до 1 січня 2019 року.

Всі операції з трансплантації органів, які проводилися в Україні, будуть зупинені до 1 січня 2019 року.

Про це заявила заступниця голови комітету Верховної Ради з питань охорони здоров'я Ірина Сисоєнко, пише «Слово і Діло».

«З 1 січня припиняється дія закону, за яким зараз в Україні відбувається щорічно близько 130 операцій спорідненої трансплантації. Відповідно, всі операції з трансплантації в Україні припиняться. Лікарі, які ухвалять рішення про трансплантацію, з 1 січня 2019 року порушуватимуть порядок трансплантації анатомічних матеріалів людини, що тягне за собою кримінальну відповідальність», – написала вона на своїй сторінці в Facebook.

Сисоєнко зазначила, що припинення операцій із трансплантації пов'язане з тим, що з 1 січня не зможе набути чинності ухвалений в 2018 році новий закон про трансплантацію, тоді як чинний втратить силу.

Причиною ненабуття чинності нового закону депутат називає неухвалення Міністерством охорони здоров'я та урядом підзаконних актів, необхідних для його реалізації. Зокрема, відсутність реєстрів.

Трансплантація в Україні: що передбачає новий законВ Україні дозволили посмертне донорство за умови згоди людини. Що ще передбачає закон про трансплантацію – на інфографіці.

«З 29 підзаконних актів, які уряд має розробити й затвердити для набуття чинності законом, не затверджений жоден. Не створена Єдина державна інформаційна система трансплантації (реєстр – ред.)», – пояснила депутат.

За її інформацією, наразі трансплантації в Україні потребують близько 5 тис. осіб на рік.

«З 1 січня 2019 року в Національному інституті хірургії та трансплантології ім. А. А. Шалімова не відбудеться жодної операції з трансплантації, водночас черга на трансплантацію розписана на чотири місяці вперед», – підкреслила Сисоєнко.

Депутат зазначила, що з ініціативи депутатів у Верховній Раді був зареєстрований законопроект №9284, який відтерміновував набуття чинності нового закону про трансплантацію на рік – до 1 січня 2020 року, таким чином, даючи достатньо часу для підготовки підзаконних актів і запуску держреєстрів. Цей законопроект був включений до порядку денного 6 грудня 2018 року, а 18 грудня його розгляд відклали.

Раніше Уляна Супрун анонсувала пілотний проект із трансплантації нирки.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: