Порошенко підписав закон про трансплантацію

Читать на русском
Якщо за життя людина не надала своєї згоди/відмови на донорство, про це запитають її близьких. Лише з їхнього дозволу анатомічні матеріали можуть трансплантувати.

Президент України Петро Порошенко підписав закон №2386а-1 про трансплантацію.

Такі дані містить картка документа на сайті парламенту, передає «Слово і Діло».

Рада узаконила трансплантацію органів: як голосували нардепиЗаконопроект підтримали 255 парламентарів, лише Олександр Вілкул та Микола Скорик виступили проти.

Відповідно до закону, кожна людина за життя може погодитися на посмертне донорство або відмовитися. Ще є можливість сказати про свою позицію довіреній особі. Інформацію про це планують зберігати в захищеній електронній системі – Єдиній державній інформаційній системі трансплантації.

Якщо за життя людина не надала своєї згоди/відмови на донорство, про це запитають її близьких. Лише з їхнього дозволу анатомічні матеріали можуть трансплантувати.

Не будуть використовувати органи людини після її смерті, якщо вона за життя виступала проти або ж не дозволили її родичі. Забороняється використання анатомічних матеріалів, якщо ні в кого спитати дозволу, якщо проти суд, правоохоронці або судмедексперт. Не можуть бути донорами посмертно ветерани АТО та ООС, діти-сироти, визнані недієздатними, а також ті, чия особа не встановлена.

Єдину державну систему трансплантації планують створити до 1 жовтня. Конфіденційну інформацію реєстрів зможуть переглядати транспланто-координатор, посадова особа відповідальнна за трансплантацію органу виконавчої влади, судмедексперти. Як запобіжник реєстр фіксуватиме дані про те, хто й коли цікавився інформацією із системи.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: