Земля і «п'ята колона»: піар-теми тижня кандидатів у президенти

Читать на русском
Андрій Садовий заявив, що ніколи нічого не обіцяє, а Євгеній Мураєв розповів СБУ, де п'ята колона.
Слово і Діло

До президентських виборів в Україні залишилося трохи менш ніж півроку. «Слово і Діло» нарахувало 26 потенційних кандидатів на головну посаду в країні. Цього тижня більше ніхто про свій намір балотуватися не заявив, хіба що народний депутат Євгеній Мураєв підтвердив своє рішення. Про що говорили кандидати в президенти, читайте в нашому матеріалі.

Мураєв ще зазначив, що майбутній політичний рік стане критичним для України. Якщо при владі залишаться колишні політики, то ми втратимо державу, вважає він: «У ній просто не залишиться ані людей, ані інструментів для того, щоб вирівняти курс, навести лад на борту й нарощувати оберти двигуна».

Кого українці бачать майбутнім президентомНайвищий рейтинг у лідерки Батьківщини Юлії Тимошенко, чинний глава держави Петро Порошенко лише на третьому місці.

Крім того, депутат звернувся до голови Служби безпеки України Василя Грицака з порадою, де знайти «п'яту колону». «У політику йдуть партії, які очолюють люди, що є контактними особами президента Росії. Які безпосередньо прямим рейсом літають до нього. Існує маса журналістських розслідувань, в яких показаний зв'язок між бізнесом, пов'язаним із РФ, безпосередньо з представником Путіна, та Порошенком», – заявив він.

Президент України Петро Порошенко цього тижня відзначився відразу на декількох масштабних заходах. У суботу, 15 грудня, відбувся Об'єднавчий собор, на якому створили Автокефальну українську церкву й обрали її голову. Порошенко був присутній і на самому Соборі, і виступав перед українцями на Софійській площі. Якщо коротко, то говорив про те, що українська церква – це запорука незалежності країни й питання національної безпеки.

Наступного дня, 16 грудня, президент провів прес-конференцію, якою не всі залишилися задоволені. Під час неї він розповів, що зустрічається з Віктором Медведчуком для обговорення звільнення заручників, про свій намір балотуватися на другий термін знову не заявив. Крім того, Порошенко запевнив, що, якщо не буде повномасштабного вторгнення Росії, воєнний стан не продовжуватимуть.

Активно обговорювали цього тижня питання продовження мораторію на продаж землі. Лідерка «Батьківщини» Юлія Тимошенко виступає за продовження заборони на продаж на п'ять років. «Позиція моєї команди послідовна: категорично не можна розпродавати землю в той час, коли в країні панує хаос, корупція, рейдерство, коли практично знищене фермерство, коли кожен квадратний сантиметр сільськогосподарської землі під ударом мафії, коли сім'я президента зосередила в своїх руках до мільйона гектарів і хоче легалізувати це в останні місяці при владі», – заявила депутат.

З тим, що мораторій потрібно продовжити, згоден також нардеп Сергій Каплін. Крім того, він знову повторив свою обіцянку в разі приходу до влади знизити ціну на газ у чотири рази. Своєю чергою вже позафракційний Юрій Бойко назвав точну вартість блакитного палива: після зміни влади обіцяв повернути ціну на газ у 700 гривень.

Як виконують обіцянки потенційні кандидати в президентиСлово і Діло аналізувало, як виконують обіцянки потенційні кандидати в президенти, які зараз обіймають державні посади.

Колишнього колегу Бойка Олександра Вілкула в суботу «Опозиційний блок» офіційно висунув кандидатом у президенти. «Моя мета, наша мета – зробити так, щоб наша партія була першою в країні й привела нашу країну до успіху», – заявив нардеп.

А ось шоумен Володимир Зеленський ніяк не визначиться щодо своєї участі у виборах. На запитання, чи буде він балотуватися в 2018 році, він відповів: «Точно ні». І додав, що «за наступний рік ми будемо говорити наступного року». Святослав Вакарчук заявив, що політика Зеленського не знає, а знає політика Голобородька (персонаж серіалу «Слуга народу»): «Це дуже цікавий політик, але за українською Конституцією він не громадянин України, і не жив тут останні 10 років, і, на щастя чи на жаль, не може балотуватися». При цьому сам фронтмен «Океану Ельзи» знову нічого конкретного про майбутнє України не сказав, а обмежився загальними фразами.

Днями стало відомо, що Міжнародний валютний фонд виділить Україні черговий транш, кошти мають надійти зовсім скоро. Свій погляд на цю новину в Іллі Киви: «Моя політична сила, моя програма, вона побудована на розриві відносин з МВФ, що все далі заганяє нас у борги! Заганяє в борги ненароджених дітей! Він ще не зачатий, а вже заборгував! Так, я говорю про смертну кару! Так, я говорю про повернення ядерного статусу! Це все непопулярні теми».

Цікаву фразу сказав мер Львова Андрій Садовий: зазначив, що «ніколи нічого не обіцяє, бо не звик обіцяти». Відзначимо, що «Слово і Діло» зафіксувало більш ніж 400 обіцянок чиновника, частина з яких навіть уже провалена.

Відзначимо, що протягом тижня ми збирали заяви не лише вищезазначених потенційних кандидатів у президенти. Наша увага спрямована на 26 осіб, які претендують або можуть претендувати на роль глави держави. Однак заяви інших цього тижня не були настільки цікавими, щоб включити їх до огляду.

Читайте в нашому матеріалі, на чому піарилися можливі кандидати в президенти минулого тижня.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: