Президентські вибори-2019: у кого які шанси на другий тур

Читать на русском
Валентин Войтковполітолог

Якщо взяти останні соціологічні дослідження та результати соцопитувань протягом останніх дев’яти місяців, то з огляду на загальний рівень недовіри більш-менш вдалу компанію веде Тимошенко.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політтехнолог, виконавчий директор комунікаційної групи XPR Валентин Войтков, оцінюючи соціологічні рейтинги, згідно з якими в лідерах Юлія Тимошенко – 11,9%, 8,2% – за Володимира Зеленського, 6,5% – за Петра Порошенка, 6,2% – за Юрія Бойка.

«Рейтинги Тимошенко зростають із весни. Фактично, вона є лідером президентської гонки. Цілком імовірно, що вона буде в другому турі. Важко передбачити обставини, які б завадили їй це зробити», – зазначив Войтков.

Наразі питання в тому, хто буде її конкурентом у другому турі, додав він.

За його словами, з огляду на динаміку та останні рейтинги є декілька претендентів. Основний конкурент – Порошенко.

«Порошенко має співставні ресурси – кадрові, фінансові, адміністративні. З тим потенціалом, який у нього є, він може претендувати на потрапляння до другого туру. Ба більше, невдовзі буде Об’єднавчий собор, Україна отримає томос. Не виключено, що декілька відсотків до його рейтингів ця подія також додасть», – уточнив експерт.

Кого українці бачать майбутнім президентомНайвищий рейтинг у лідерки Батьківщини Юлії Тимошенко, чинний глава держави Петро Порошенко лише на третьому місці.

На його переконання, протягом кількох наступних місяців буде масова реклама, включаться мажоритарники.

«Порошенко має шанси вийти до другого туру. Хоча перемогти йому буде дуже складно», – підкреслив політтехнолог.

Він не виключив, що конкуренцію Порошенку може скласти Зеленський, який веде компанію тролінгу. Він має хороші шанси на другий тур, оскільки впізнаваність на рівні 100%, є ресурс у вигляді 1+1, до новорічних свят стартують концерти та фільми. Наразі його кампанія відбувається в телевізійно-іронічному стилі.

«Скоріш за все, Зеленський піде на вибори. На тлі того негативу, який накопичився щодо до традиційних політиків, які давно всім набридли, Зеленський може потрапити до другого туру. Ми знаємо низку країн ЄС, де люди, які не мали стосунку до політичної системи, ставали прем’єр-міністрами, очолювали коаліцію. Зеленський – уже не фантастика, а реальність», – акцентував експерт.

Щодо Бойка, то важливо, якою буде ситуація всередині «Опоблоку». В нього могло би бути більше шансів, якби на його електоральному полі не було таких кандидатів, як Мураєв, що запустив канал, працює з тією ж аудиторією й дає схожі меседжі.

«Відповідно, найімовірніше, від «Опоблоку», його ахметовської частини, піде Вілкул, який також має ресурс для серйозної компанії. Є фінанси, є медіа – телеканал «Україна». Вілкул, попри його скромні показники зараз – близько 1%, – може наростити рейтинги. Це будуть ті голоси, які він відбиратиме в Бойка», – наголосив він.

«Якщо брати цю четвірку й розподілити шанси, то ймовірність потрапляння до другого туру в Тимошенко – 90%, Порошенка та Зеленського – 50-60%, а Бойка – 20-30%», – резюмував Валентин Войтков.

«Слово і Діло» розбиралося, навпроти чийого прізвища поставили б галочку українці, які вже визначилися.

Більше про місію нових облич в українській політиці – в матеріалі політолога Олександра Радчука.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: