Погоджувальна рада: за що фракції та групи готові голосувати 18-21 грудня

Читать на русском

Верховна Рада завтра починає останній пленарний тиждень цього року, після чого народні депутати знову зберуться на засідання вже 15 січня. Однією з головних тем для обговорення на сьогоднішній Погоджувальній раді, звичайно, було створення нової української церкви, а також питання, які парламентарі мають закрити до кінця року.

Щодо порядку денного, спікер парламенту Андрій Парубій запропонував вівторок розпочати з блоку національної безпеки і оборони, а потім включити до порядку денного питання, що стосуються продовження мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення, щоб комітет розглянув їх у середу, а депутати – в четвер. На вівторок також планується розгляд законопроекту про приватну детективну діяльність, у середу – ратифікації.

Рада розірвала договір про дружбу між Україною та РФ: як голосували нардепиДоговір про дружбу між Україною та Росією припинить дію з 1 квітня 2019 року. Хто в Раді підтримав це рішення – на інфографіці.

У четвер народні депутати можуть розглянути блок питань паливно-енергетичного комплексу, він складається з п'ять законопроектів. А після цього блок аграрної політики, який вже неодноразово відкладали.

За продовження мораторію на продаж землі виступає фракція Радикальної партії, її лідер Олег Ляшко зазначив, що в українців немає грошей, щоб купувати землю, тому від продажу землі збагатяться лише олігархи. «Конституційний суд підтримав ініційовані мною й нашою командою зміни до Конституції про те, щоб основою аграрного ладу України визнати фермерське господарство. Я прошу поставити ці зміни до Конституції на розгляд парламенту й ухвалити їх для того, щоб назавжди зняти питання про продаж землі іноземцям», – додав Ляшко. Крім того, за його словами, фракція наполягає на звіті в Раді керівників Генерального штабу та Міністерства оборони, а також верховного головнокомандувача про ситуацію з воєнним станом.

Також Ляшко вимагає ухвалити постанову про зниження ціни на газ для населення: «Не зробите сьогодні – я зроблю це після виборів». Схожі побажання в «Батьківщини» та «Опозиційного блоку»: фракції також хочуть ухвалення постанови про зниження тарифів і продовження мораторію. Лише «Опоблок» хоче продовжити заборону до проведення всеукраїнського референдуму. Крім цього, «Опоблок» закликав терміново розглянути в другому читанні проект Виборчого кодексу, який Парубій обіцяв розглянути ще восени.

Нацбезпека й кінець дружбі з Росією: чим Рада займалася цього тижняВерховна Рада цього тижня розірвала договір про дружбу з Росією й ухвалила кілька законопроектів із блоку нацбезпеки.

«Самопоміч», навпаки, розкритикувала відсутність в Україні ринку землі. «Це дуже важливий тиждень – тиждень, коли ми маємо проголосувати продовження мораторію на продаж землі. Чому? Тому що український уряд, українська держава не створила умов та обставин, щоб український фермер, український селянин міг спокійно купити свою землю на ринку. На превеликий жаль, це зроблять лише ті, хто має «чорний нал» в Україні, й селяни стануть кріпаками», – заявив голова фракції Олег Березюк.

Фракція «Блоку Петра Порошенка» попросила терміново ухвалити два законопроекти: щодо назв церков в Україні та закон для врегулювання питання переходу парафій до Православної церкви України. Група «Відродження» вимагала поставити на голосування постанову про мораторій на підвищення тарифів і провести аудит наявних тарифів.

«Воля народу», своєю чергою, закликала уряд у п'ятницю (під час години запитань) відзвітувати, що було зроблено під час воєнного стану та як його запровадження сприяло обороноздатності країни.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, Андрій Парубій закликав Вселенського патріарха відвідати Україну й виступити у Верховній Раді.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: