Чотири роки роботи ВР: які обіцянки зі своїх передвиборчих програм виконали партії

Читать на русском

Чотири роки тому, 27 листопада, почала працювати Верховна Рада восьмого скликання. «Слово і Діло» проаналізувало, скільки передвиборчих обіцянок виконали депутати. Сьогодні подивимось, як партії реалізовували передвиборчі програми та які теми хвилювали їх першочергово.

У передвиборчій програмі партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» наші аналітики зафіксували 11 обіцянок, які стосувалися різних сфер життя. Протягом чотирьох років нардепам від БПП, які представляють найчисельнішу фракцію у Верховній Раді, вдалося виконати 4 обіцянки, а 2 вони провалили. Ще 5 програмних обіцянок партії досі перебувають у процесі виконання.

Усі передвиборчі обіцянки нардепи від БПП виконали у сфері судоустрою – 2 наміри, а також національної безпеки а та оборони – 1. Повністю провалили представники партії зобов’язання у сфері державного управління та децентралізації та в темі трансформації політичної системи. В процесі виконання перебуває обіцянка щодо антикорупційної політики та 4 запевнення у сфері економіки.

Хто з нардепів найбільше наобіцяв за чотири рокиСлово і Діло розбиралося, хто з депутатів за чотири роки роботи Верховної Ради дав найбільше обіцянок.

Нардепи від Всеукраїнськго об’єднання «Батьківщина» під час виборів представили програму, в якій зафіксовані 33 обіцянки. З них нардепи впоралися з 12, 7 – провалили, а ще 15 мають виконати до кінця каденції.

Найбільше обіцянок торкалися теми антикорупційної політики – 6 запевнень. Наразі представники «Батьківщини» 2 обіцянки виконали, 2 – провалили, а ще 2 мають реалізувати. Така ж ситуація з темою національної безпеки та оборони, лише загалом нардепи дали 3 обіцянки. Ще 6 партійних обіцянок стосувалися трансформації політичної системи, з яких вдалося виконати 2, одну – провалити, а ще 3 зобов’язання чекають на виконання.

По чотири програмних обіцянки «Батьківщини» припали на реформу судової системи та теми повернення окупованих територій, де половина намірів досі перебуває в процесі виконання.

«Самопоміч» у своїй програмі дала 33 обіцянок, з яких 17 виконала, а 3 – провалила. Найбільше обіцянок партії стосувалися реформи судової системи та правоохоронних органів. Із шести обіцянок нардепи половину виконали й стільки ж – провалили. З п’яти намірів щодо державного управління та децентралізації 2 обіцянки реалізовані, а 3 поки не виконані.

У сфері економіки «Самопоміч» взяла на себе 4 обіцянки перед виборцями, з яких 2 виконала й стільки ж має втілити.

Чотири роки роботи ВР: хто з мажоритарників виконав найменше обіцянокНайвідповідальніші мажоритарники виконали більш ніж 80 відсотків обіцянок, але є й такі, що не впоралися з жодним зобов'язанням.

Радикальна партія Олега Ляшка взяла на себе 21 зобов’язання, з яких за чотири роки виконала 5, провалила – 9, а ще 7 обіцянок перебувають у процесі виконання. Найбільше обіцянок (4) «радикалів» стосувалися соціальної сфери, й наразі вони виконали лише чверть намірів, а решту обіцяного вже провалили. Три передвиборчі обіцянки РПЛ стосувалися державного управління та децентралізації, й поки що всі вони перебувають у процесі виконання.

Ще п’ять обіцянок «радикалів» стосувалися економіки, з яких 2 нардепи провалили, а ще 3 мають реалізувати протягом року.

«Опозиційний блок» загалом дав 24 передвиборчих обіцянки, з яких виконав лише одну, провалив – 10, а ще 13 має встигнути виконати або остаточно провалити до кінця каденції.

Найбільше зобов’язань перед виборцями «опоблоківці» взяли на себе в соціальній сфері (7) та економіці (6). Щодо соціальних питань, то нардепи партії одне зобов’язання провалили, а решту ще не виконали, а щодо економіки, то з однією обіцянкою вони впоралися, 2 – провалили й ще три мають реалізувати.

Опозиціонери не підтримали жодного проекту закону щодо реформи судової системи та правоохоронних органів, а також у сфері децентралізації, тому провалили всі програмні обіцянки на ці теми.

«Народний фронт» з 13 програмних обіцянок виконав 9, жодної не провалив, а ще 4 має реалізувати протягом року.

По чотири обіцянки зафіксовані в програмі партії в соціальній сфері (1 – у процесі, 3 – виконані), а також у сфері нацбезпеки та оборони (2 виконуються й 2 – виконані) та антикорупційній політиці (всі наміри виконані). Також нардепам від НФ лишилося виконати одне запевнення щодо повернення окупованих територій.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, ми писали, як протягом чотирьох років фракції виконували обіцянки.

Також ми придивилися, хто в парламенті краще виконує обіцянки – жінки чи чоловіки.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: