Побратими-колгоспники. Колонка Леоніда Швеця

Читать на русском
Леонід Швецьполітичний оглядач

Коли в четвер, 20 грудня, у Верховній Раді побилися депутати, Андрій Парубій звернувся до учасників бійки: «Побратими, зупиніться!». На перший погляд, він звертався до свого колишнього заступника із «Самооборони Майдану» Андрія Левуса чи Юрія Берези, який був комендантом наметового містечка в Дніпрі, але, як показало голосування про продовження мораторію на продаж сільськогосподарських земель, і Нестор Шуфрич, який у цій бійці отримав від Берези, цілком підходить у побратими спікеру. І Шуфрич, і Парубій висловилися за збереження заборони.

Різні політичні сили можуть різко розходитися з яких завгодно питань, але всіх, від «Опоблоку» до «Народного фронту», від БПП до «Батьківщини» й дрібних депутатських груп об'єднує одне: вони мертво стоять проти продажу землі. Найважливіший національний ресурс не бере участь у легальному ринковому обігу, й це всіх влаштовує. Те, що більшість українців також проти й нібито народні обранці не хочуть плювати проти вітру, це лише один бік справи. Другий: ніхто не має наміру змінювати в країні соціально-економічні відносини, що підпирають сформований політичний порядок. Змінюватися можуть імена провідних гравців у великих грошових іграх, правила непорушні.

Вільний обіг землі: чи готова УкраїнаСьогодні, 20 грудня, ВР має намір продовжити мораторій на землю. Європейський суд із прав людини визнав мораторій порушенням прав людини. Про дію мораторію поговорили з експертами.

Дійсно, за даними листопадового опитування, яке проводили КМІС, Центр ім. Разумкова і Соціологічна група «Рейтинг», 72% громадян, якби проводився референдум щодо продажу купівлі земель сільськогосподарського призначення, проголосували б «проти». Але, як вказують соціологи, ставлення людей до цього питання сильно залежить від того, що вони розуміють під запуском ринку землі. Очевидно, що існує небезпідставний страх, що земельна реформа виллеється у втрати. Однак ніхто й не намагається проводити велику роз'яснювальну кампанію, яка б зняла страхи й збільшила прагнення селян до більшої економічної свободи. В цьому сенсі думка людей якраз нікого нагорі й не цікавить, скільки б там не вказували на народні настрої.

За словами Юлії Тимошенко, яка мораторій давно зробила своїм фірмовим знаком, голосування з цього питання – «момент істини: хто за Україну, а хто готовий розпродати її з молотка». Вона могла б порадіти тому, що за Україну у Верховній Раді переважна більшість: заборону підтримав 231 депутат, проти виступили лише 28, причому противники не сконцентровані в якійсь одній фракції або групі, тобто, по суті, єдиної сили не представляють. Однак у першу чергу це, звичайно, свідчить про ет, що в парламенті взагалі відсутні сили, які виступають за реформи. Причому реформи не лише в аграрній сфері або, ширше, в соціально-економічній, а реформи в принципі – будь-які. І найдивніше, що це, здавалося б, найголовніша обставина не є значущою підставою при визначенні позицій кандидатів у боротьбі за президентське крісло. Країні, по суті, пропонується визначитися, яке обличчя в статус-кво: Петра, Юрія або Юлії.

П'ять років пішло на важливі речі, що торкнулися, однак, у першу чергу, символічної площини. Декомунізація та присягання у вірності європейським ідеалам мало підкріплювалися відповідними практиками. Якраз ліквідація радянської відрижки у вигляді «загальнонародної» власності на землю покінчила б із колгоспним менталітетом селян швидше, ніж знесення пам'ятника Леніну перед сільрадою. Але глибоке економічне реформування, яке спричинило б докорінну перебудову соціальних відносин, не лише не є пріоритетом влади й різних ліцензованих опозиції. Цей бік життя України навіть не став предметом змістовних дискусій. Усі зосереджені на тому, кому дістанеться країна, а не якою вона має стати й, залежно від цього, хто буде бажаним у її керівництві.

Тож Тимошенко права, земельне питання дійсно тестове для української політики. Втім, щоб переконатися, що всі тести ними провалені, не обов'язково було чекати на голосування.

Леонід Швець, спеціально для «Слова і Діла»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: