Купівля-продаж землі в Україні: що робити з мораторієм

Читать на русском
Ілля НесходовськийЕксперт «Реанімаційного пакету реформ»

З огляду на протистояння, особливо на селі, щодо зняття мораторію, оскільки більшість селян переконані, що це призведе до того, що вони втратять свою землю, з точки зору політичної мотивації, мораторій буде продовжений щонайменше на рік.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт «Реанімаційного пакета реформм Ілля Несходовський, оцінюючи включення до порядку денного питання щодо продовження мораторію на землю.

«З точки зору політичних мотивів, мораторій буде продовжений. З точки зору економіки, звичайно, якщо мораторій буде скасований, то рішення буде необґрунтованим і призведе до того, що Україна втратить свої інвестиції, втратить можливість розвивати своє сільське господарство більшою мірою, ніж зараз», – зазначив Несходовський.

За його словами, є проблеми з тим, щоь зняти мораторій повністю. Зокрема, є розбіжності в Деожгеокадастрі, що може призвести до маніпуляцій.

Є питання щодо того, що наразі в тих людей, які обробляють землю, є гроші на оренду, але недостатньо грошей, щоб її викупити, тому є можливість монополізації, уточнив він.

Мораторій на продаж сільгоспземель: історія питання«Слово і Діло» проаналізувало історію питання зі скасуванням мораторію на продаж сільськогосподарських земель, що діє в Україні з 2001 року.

«Є питання з точки зору капіталізації. Йдеться про різницю вартості землі в Україні та в Польщі. Там, наприклад, вартість землі значно вища. Це означає, що українська земля суттєво недооцінена. Тому в разі зняття мораторію земля може розглядатись як інвестиційний ресурс. Звичайно, це негативно. Люди просто вкладатимуть у землю, чекаючи, коли вона подорожчає», – пояснив експерт.

Також є питання щодо того, наскільки самі люди готові до скасування мораторію. Наразі ми хоч і маємо відповідне законодавче поле для здійснення операцій із землею, проте є суттєва недовіра до нотаріусів, інших структур. На селі має місце рейдерство, акцентував він.

Тому, на його думку, знімати мораторій потрібно поступово. Почати потрібно з об’єднаних громад.

«Якщо ОТГ проіснувала понад рік, то вона принаймні вже є зрілою для того, щоб розпоряджатися землею. Саме на її території можна знімати мораторій, щоб відпрацювати відповідний запобіжний механізм, щоб ця земля не перейшла незаконно тощо. Саме ОТГ мають бути перим етапом скасування мораторію», – підкреслив фахівець.

Земля – значний ресурс, який коштує сотні мільярдів доларів, і скасування мораторію без належних запобіжників може призвести до того, що український капітал опиниться в руках шахраїв, наголосив він.

Один із запобіжників – поетапне скасування мораторію, починаючи з ОТГ. Другий момент – впровадження кредитів із мінімальним відсоткам особам, які на сьогодні обробляють землю.

«Вониповинні мати змогу отримати кредит із мінімальним відсотком на період більш ніж 10 років для того, щоб потім викупити свою землю, повертаючи кредит. Це б дозволило більш швидкими темпами підняти капіталізацію землі, що також матиме позитивний ефект», – додав експерт.

Загалом, за його словами, держава має запропонувати механізми подальшого інвестування коштів тими людьми, які продадуть свою землю. За відсутності таких позицій отримання значної суми грошей може призвести до негативних соціальних наслідків.

«Підняття криміногенної ситуації. Наприклад, якщо людина пенсійного віку матиме вдома значну частину коштів. Кошти просто можуть використати безглуздо, на пияцтво. Це питання того, що держава має підійти до цього комплексно – в економічному, політичному та соціальному аспектах», – резюмував Ілля Несходовський.

У грудні 2017 року Верховна Рада продовжила мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення до 1 січня 2019 року. Європейський суд із прав людини визнав мораторій порушенням прав людини.

Як чиновники проводили земельну реформу, «Слово і Діло» з'ясовувало в матеріалі «Мораторій на продаж сільгоспземель. Історія питання».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: