В УПЦ КП назвали дату, коли Україна отримає томос

Читать на русском
Томос про автокефалію майбутньому голові помісної православної церкви в Україні вручить Вселенський патріарх у Константинополі 6 січня 2019 року.

Томос про автокефалію майбутньому голові помісної православної церкви в Україні вручить Вселенський патріарх у Константинополі 6 січня 2019 року.

Як пише «Слово і Діло», про це заявив речник УПЦ Київського патріархату архієпископ Євстратій (Зоря) за підсумками собору УПЦ КП 13 грудня, пише «Громадське».

Значення слова «томос» невідоме більшості українців – опитуванняБільшість громадян України, які брали участь в опитуванні, або не знають, що таке томос, або вагаються з відповіддю.

«Томос Вселенського патріарха має бути вручений предстоятелю 6 січня», – сказав Євстратій.

За його словами, 6 січня в Константинополі «має бути звершена божественна літургія, співслужіння Вселенського патріарха та предстоятеля (помісної церкви), й після цього йому буде вручений томос».

Владика також розповів, що ієрархи УПЦ КП прийдуть на Об’єднавчий собор 15 грудня. Євстратій сказав, що кожен візьме із собою двох осіб: одного клірика та одного монаха чи мирянина.

Також на Соборі УПЦ КП представить свого кандидата на посаду голови помісної церкви. Проте, за словами Євстратія, голосування на соборі буде таємним.

Архієпископ додав, що комісія представників православних церков України, яка веде підготовку до Об'єднавчого собору, розглянула проект статуту майбутньої помісної церкви.

Нагадаємо, 11 жовтня Синод Вселенського патріархату ухвалив рішення надати томос про автокефалію православній церкві в Україні.

Об'єднавчий собор щодо української автокефалії відбудеться 15 грудня. На ньому вирішуватимуть три питання.

Російська церква не визнає такого рішення й називає його неканонічним.

Зокрема, 56 архієреїв УПЦ Московського патріархату та митрополит Онуфрій надіслали запрошення на Об’єднавчий собор назад до Стамбула.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: