Об'єднавчий собор відбудеться 15 грудня. Як протистоятиме РФ?

Читать на русском
Василь Яблонськийполітолог

На тих священнослужителів, архієреїв, які чітко визначили для себе, що вони долучатимуться до створення помісної церкви, Російська церква впливати не може. Звичайно, може чинити певний тиск, але заборонити брати участь у Соборі не може.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Василь Яблонський, оцінюючи проведення Об’єднавчого собору 15 грудня, брати участь у якому відмовилися представники УПЦ МП.

«Очевидно, можливі різні провокації. КДБ за цей час напрацював великий арсенал: від спроб підпалу до актів непокори, фанатичних діянь. Церква, віра певною мірою буває пов’язана з різними фанатичними вчинками. Тому це цілком можливо. Не виключені різноманітні силові заходи, пов’язані навіть із насильством», – зазначив Яблонський.

На жаль, арсенал провокацій у ФСБ та близького до неї МП занадто великий. Усього не передбачиш, але для цього мають діяти наші спецслужби, підкреслив він.

Однак навіть те, що ніхто не приховує дати та місця проведення Собору, вже показово, додав експерт.

Він припустив, що прямого втручання РФ не буде, але можлива гібридна протидія.

До яких церков ходять українці: як змінювалася релігійна прихильність населення останні п’ять роківБільшість українців ще не визначилися з питанням, хто міг би очолити помісну церкву в Україні, хоча 54 відсотки виступають за автокефалію.

«Росія останнім часом уже й так занадто активно проявила себе в збройній агресії в Азовському морі. При тому, що така поведінка росіян може бути також наслідком нервової реакції на отримання томосу та проведення Собору. Вони були абсолютно не готові. Це до певної міри акт відчаю, адже плану, що робити з отриманням автокефалії, розривом з МП, у них немає. Події розгорталися стрімко й застали росіян зненацька», – пояснив політолог.

За його словами, можуть бути опосередковані дії, заяви Кирила про те, що вони, грубо кажучи, святіші, ніж Папа Римський разом зі Вселенським патріархом.

«Однак це не ті речі, що загрожують існуванню церкви. В новий рік уже зайдемо з новою єдиною помісною церквою. Томос, імовірно, отримаємо на початку 2019 року», – резюмував Василь Яблонський.

Як змінювалася релігійна прихильність населення за останні п’ять років – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: