Кабмін пропонує РНБО нові санкції через російську агресію

Читать на русском
Кабінет міністрів пропонує Раді національної безпеки і оборони запровадити на три роки санкції до низки юридичних осіб з огляду на збройну агресією Росії, яка триває.

Кабінет міністрів пропонує Раді національної безпеки і оборони запровадити на три роки санкції до низки юридичних осіб з огляду на збройну агресією Росії, яка триває.

Як пише «Слово і Діло», рішення було схвалене на засіданні Кабміну 12 грудня, свідчить розпорядження №970, оприлюднене на сайті уряду.

Воєнний стан в Україні: які обмеження та заборони можуть запроваджувати в країніВоєнний стан діє в десяти областях України до 26 грудня. Поки жодні права та свободи українців не обмежували.

«У зв’язку зі збройною агресією Російської Федерації проти України, що триває, сприянням і фінансуванням нею терористичної діяльності в Україні, що призвело до порушення територіальної цілісності України, прав і свобод її громадян, тимчасової окупації частини території, численних людських жертв, реальних та потенційних загроз … схвалити й внести на розгляд РНБО пропозицію щодо застосування терміном на 3 роки персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) до юридичних осіб згідно з додатком», – йдеться в повідомленні.

Водночас у розпорядженні вказано, що список юридичних осіб, на які запропоновано накласти санкції, перебуває під грифом «для службового користування». В документі зазначено, що моніторинг виконання рішення Ради національної безпеки і оборони України та його ефективності покладається на Міністерство культури та інші органи виконавчої влади. Винести це питання на розгляд РНБО планується в місячний термін.

Питання запровадження воєнного стану в Україні постало після загострення в Азовському морі, де російські прикордонні кораблі атакували українські судна, які здійснювали рейд з Одеси до Маріуполя. В результаті три українських кораблі захоплені росіянами й перебувають у Керчі. Шестеро військових поранені, вони також перебувають на російській території, про долю решти членів екіпажів точно нічого не відомо, вони також захоплені, фактично перебувають у полоні.

Закон про воєнний стан набув чинності 28 листопада. Він затверджує президентський указ про запровадження воєнного стану на 30 діб у Вінницькій, Луганській, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській, Чернігівській, а також Донецькій, Запорізькій, Херсонській областях і внутрішніх водах України Азово-Керченської акваторії.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: