Чи є загроза вторгнення РФ та як вплине воєнний стан?

Читать на русском
Володимир Золотарьовполітолог

Ризик вторгнення є постійно. Путін таким чином вирішує свої внутрішні проблеми, отримує підтримку своєї влади.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Володимир Золотарьов, оцінюючи заяву президента Петра Порошенка про те, що РФ готова до вторгнення в Україну.

«Зараз головним об'єктом агресивної політики РФ є Україна. Якщо раніше була Грузія, Абхазія, Північна Осетія, то тепер головного удару зазнає Україну. Звичайно, масштабне вторгнення навряд чи буде найближчим часом. Хоча першу світову війну також ніхто не міг передбачити, ніхто не думав, що вона буде такою масштабною, розраховували, що вона закінчиться до Нового року. Але війна тривала майже п'ять років і принесла величезні руйнування. У цьому питанні передбачати щось дуже складно», – зазначив Золотарьов.

Потрібно розуміти, що роблячи різні заяви, політики не ризикують нічим, тому їхні фантазії в цьому сенсі можуть бути різними, додав він.

«Звичайно, є загроза для Чорного моря. Є Крим, є база. Природно, що РФ буде намагатися продовжувати агресивну політику, але поки в млявому стані. Тут питання в тому, наскільки адекватною була наша відповідь у вигляді воєнного стану», – уточнив політолог.

Найвідоміші випадки запровадження воєнного стану в світіВоєнний стан в Україні можуть запроваджувати з 28 листопада. В яких країнах його ще запроваджували, розбиралося Слово і Діло.

ВС у разі війни запроваджується автоматично, але його запровадження зараз Україні нічого не дає в питанні безпеки, пояснив він.

«ВС відкриває вікно для нових корупційних схем, розв'язує руки військовим. Можуть бути дуже погані наслідки. До цього моменту армія не була втягнута в політичні розклади. Тепер і армія втягнута в політику. 10 областей фактично віддали під контроль військових. Зрозуміло, формально вони залежать від президента, але факт є факт. З військової точки зору, рішення безглузде», – підкреслив експерт.

На його думку, в цьому рішенні більше політики. Щоб готуватися до вторгнення РФ, не потрібно ніякого ВС.

«Потрібно тренувати війська, будувати укріплення. Це ніхто не заважає робити сьогодні. Є всі умови. Немає проблем, щоб наші сили розгортали військову активність для того, щоб готуватися до відьиття атаки РФ. Рішення про ВС безглузде», – резюмував Володимир Золотарьов.

Більше про голосування за запровадження воєнного стану – на інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: