Протести у Франції: якими будуть наслідки для Макрона

Читать на русском
Андрій Мішиндиректор Київського інституту мирних досліджень
Руслан Бортникполітолог

Акціями й подібними діями неможливо домогтися відставки Макрона. Але можна зробити висновки щодо ситуації, яка склалася у Франції.   Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Київського інституту мирних досліджень Андрій Мішин, оцінюючи протести в Парижі.

«Масовий рух не очолює жодна з політичних партій. Тому й відставка Макрона в такий спосіб неможлива. Немає парламентських сил, які можуть його зняти. Тут простежується дифузний характер. Соціальним протестом ніхто не керує», – зазначив Мішин.

Він підкреслив, що Макрон, як і раніше, представляє інтереси транснаціональних корпорацій.

На його думку, саме вони зможуть його вчергове захистити й переспрямувати цей протест.

Рейтинг довіри світових лідерів: скільки виборців від них відвернулосяРейтинг довіри до Петра Порошенка за чотири роки після виборів впав майже на 47%. У Трампа, Макрона, Мей, Меркель і Грібаускайте теж є проблеми, але не такого масштабу.

«Реально Макрону загрожує лише те, що він не зможе переобратися на другий термін демократичним шляхом. Сьогодні він втрачає. Макрон не зміг показати себе лідером нового стилю, який дає позитивний порядок денний і знаходить вихід зі складних ситуацій. Тому на політичному майбутньому Макрона фактично можна ставити хрест», – уточнив експерт.

Політолог Руслан Бортник також зазначив, що протести не призведуть до відставки, але ставлять крапку на можливості переобрання Макрона на другий термін.

«Унаслідок протестів збільшилася токсичність самого Макрона як політика. Переобратися на другий термін йому буде вкрай складно», – підкреслив він.

За його словами, більш імовірний сценарій – відставка уряду.

Як відомо, рейтинг Макрона впав до рекордно низьких показників.

Більше про те, як змінювалися електоральні позиції світових лідерів, – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: