Рейтинг довіри світових лідерів: скільки виборців від них відвернулося

Читать на русском

Зберегти симпатії своїх виборців політикам важко в будь-якій країні. Успіх на виборах зовсім не гарантує, що в наступні роки громадяни будуть також підтримувати свого лідера. Кілька невдалих реформ (або взагалі їх відсутність), скандали, підозра в корупції – і показник довіри вже стрімко котиться вниз. Дуже добре це видно по рейтингу президента України Петра Порошенка: на виборах за нього проголосували 54,7% громадян, а зараз це зробили б лише 7,8%. Таким чином, рейтинг Порошенка впав майже на 47% на чотири роки. Мало хто зі світових лідерів може «похвалитися» таким.

За кандидатуру Дональда Трампа на виборах президента США проголосували 47,5% американців (менше, ніж за Гілларі Клінтон). Інавгурація Трампа супроводжувалася масовими протестами, а в ЗМІ його постійно критикують. При цьому станом на червень його рейтинг довіри становить 45%, що є рекордним для нього показником. Експерти аналітичного агентства Gallup, яке і опублікувало ці дані, вважає, що зростання підтримки Трампа може бути пов'язане з його зустріччю з лідером КНДР Кім Чен Ином.

Топ-20 політиків, яких українці обрали би президентом протягом останніх двох роківМи вивчали, як змінювалася електоральна підтримка більш ніж двох десятків політиків, що могли б стати президентом, порівнявши дані 14 досліджень двох соціологічних компаній.

Тільки на 2,2% з моменту обрання знизився рейтинг президента Литви Далі Грібаускайте. У травні її підтримували 55,7% громадян. Зниження рейтингу Грібаускайте експерти пов'язують з появою в ЗМІ інформації про її листуванні з екс-главою Руху лібералів Елігіюсом Масюлісом, якого зараз підозрюють у політичній корупції.

Більше ніж на 27% впав рейтинг довіри французів до президента Еммануеля Макрона. Зараз його діяльність схвалює лише 39% громадян, популярність Макрона після виборів ще ніколи не була такою низькою. Французькі ЗМІ повідомляють, що рейтинг президента впав після публікації відео, на якому заступник голови його апарату Олександр Беналла б'є демонстранта.

Погано справи йдуть у канцлера Німеччини Ангели Меркель: рейтинг її консервативного блоку Християнсько-демократичного союзу і Християнсько-соціального союзу впав до мінімуму за 12 років і склавши 29%.

До мінімуму впав також рейтинг прем'єр-міністра Британії Терези Мей, в липні її діяльність схвалювали тільки 30% громадян (мінус 12,4% у порівнянні з виборами). Соціологи пов'язують це з невдоволенням останніми пропозиціями щодо Brexit.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, «Слово і Діло» аналізувало, як змінювалася електоральна підтримка Петра Порошенка за роки його президентства.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: