Нацбезпека й кінець дружбі з Росією: чим Рада займалася цього тижня

Читать на русском
Верховна Рада цього тижня розірвала договір про дружбу з Росією й ухвалила кілька законопроектів із блоку нацбезпеки.

Передостанній цього року пленарний тиждень Верховної Ради минув дуже продуктивно, депутати голосували практично за всі ініціативи, винесені на розгляд. Щоправда, спікер парламенту Андрій Парубій остаточно провалив свою обіцянку розглянути восени реформу виборчої системи. Питання з розглядом проекту Виборчого кодексу останнім часом навіть не порушувалося. Детальніше про те, що відбувалося в Раді 4-7 грудня, в матеріалі «Слова і Діла».

3 грудня світі відзначався Міжнародний день людей з інвалідністю, тому Рада засідання у вівторок присвятила законопроектам, спрямованим на їх захист. Так, був ухвалений законопроект, який передбачає переобладнання судів для доступу осіб з інвалідністю. Також за основу ухвалили закон про організацію дорожнього руху для осіб з інвалідністю. Згідно з документом, особи з інвалідністю, які пересуваються в кріслах, включені до переліку учасників дорожнього руху.

Законотворча діяльність Ради: хто активніше за всіх працював у листопадіУ Верховній Раді минулого місяця з'явилося 83 нових законопроекти. Найбільше, як завжди, зареєструвала фракція БПП.

Крім цього, у вівторок народні депутати розблокували питання підписання державного бюджету на 2019 рік – були відхилені постанови про скасування результатів голосування за головний кошторис. Розгляд блоку аграрних питань переносилося вже кілька разів, не змогли його проголосувати й цього тижня.

Крім того, 4 грудня в парламенті з'явився новий депутат – Володимир Куренной. Нагадаємо, що попереднього пленарного тижня нардеп від фракції «Блоку Петра Порошенка» Ірина Фріз була призначена міністром у справах ветеранів. Куренной у вівторок склаяв присягу й увійшов до складу фракції БПП.

У середу («найпродуктивніший» день у Раді) був схвалений лише один законопроект – про визнання природних територій Куяльницького лиману (Одеська область) курортом державного значення. І почали розглядати поправки до проекту закону про інформацію для споживачів про харчові продукти, остаточно його ухвалили вже в четвер. Закон встановлює правові та організаційні основи надання споживачам інформації про продукти для забезпечення високого рівня захисту здоров'я громадян. «Проект закону передбачає комплексне врегулювання всіх питань, пов'язаних з наданням споживачам інформації про харчові продукти. При цьому кількість підзаконних актів, необхідних для впровадження нового підходу до надання інформації для споживачів, є мінімальним. Проектом закону забороняється використання інформації, яка може ввести споживачів в оману. Зазначена заборона поширюється на рекламування та подання харчових продуктів», – розповів представник профільного комітету Петро Юрчишин.

Погоджувальна рада: за що фракції та групи готові голосувати 4-7 грудняВерховна Рада цього тижня розблокує підписання держбюджету-2019 і розгляне блок аграрних питань.

У сесійній залі по середах тиша, зате кипить робота в парламентських комітетах. Зокрема, комітет у закордонних справах рекомендував підтримати законопроект про дію договору про дружбу, співпрацю та партнерство між Україною і Росією.

Це питання було винесене на голосування вже в четвер, рішення розірвати договір про співпрацю з Росією підтримали 277 народних депутатів, проти виступили кілька позафракційних і члени фракції «Опозиційного блоку». «У цьому договорі закладено дуже багато пунктів, які корисні й потрібні Україні, наприклад, пункт про розмежування кордонів. Саме на такі пункти України може посилатися під час спорів із Росією в арбітражах. Але зараз виникають юридичні сумніви, як це відбуватиметься далі», – пояснив позицію фракції її голова Вадим Новинський. Договір буде припинений із 1 квітня 2019 року.

У четвер також парламент схвалив кілька законопроектів із блоку національної безпеки і оборони. Зокрема, закон про протимінну діяльність в Україні, який визначає об'єкти та суб'єкти протимінної діяльності, вимоги до фахівців у цій сфері та їх обов'язки. Визначає джерела фінансування протимінної діяльності та порядок надання допомоги особам, які постраждали від вибухонебезпечних предметів. Секретар профільного комітету Іван Вінник зазначив, що при розробці цього документа був задіяний досвід країн НАТО та регіонів, які постраждали від військових дій.

Депутати ухвалили також у другому читанні закон про створення прилеглої зони України. Ухвалення цього закону дозволить запобігати вчиненню контрабандних операцій і нелегальних суднозаходів до закритих портів тимчасово окупованих територій країни.

За власним бажанням: хто з народних депутатів добровільно й достроково пішов із Верховної РадиДобровільно відмовитися від депутатського значка та недоторканності змогли не так вже й багато народних обранців. Хто, крім співаків, не втримався до кінця каденції?

У другій половині дня Рада проголосувала кілька ратифікацій і закон про запровадження середньострокового бюджетного планування. Реформа передбачає введення трирічної бюджетної декларації. «Такий підхід використовує переважна більшість країн ЄС, що свідчить про ефективність методу середньострокового планування. Перш за все це дозволить посилити бюджетну дисципліну, повноцінно втілювати пріоритети державної політики за рахунок реальної оцінки доступних ресурсів і ризиків», – розповів нардеп Сергій Мельник.

Сьогодні під час години запитань до уряду вперше виступила міністр у справах ветеранів Ірина Фріз, яка розповіла про створення її відомства. У міністерстві буде 325 працівників: 125 в територіальних органах і 200 – в центральному апараті. Також Фріз анонсувала створення Єдиного державного реєстру ветеранів, а на його базі – онлайн-систему е-ветеран.

Крім того, прем'єр-міністр Володимир Гройсман повідомив, що з 1 січня будуть проведені три етапи монетизації субсидій. Також глава уряду заявив, що ініціюватиме перевірку всіх облгазів України.

Нагадаємо, «Слово і Діло» аналізувало, які сесії парламенту стали для фракцій найбільш продуктивними для виконання програмних обіцянок.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: