Під покровом ночі: як Рада цього тижня працювала й ухвалювала бюджет

Читать на русском
Верховна Рада цього тижня попрацювала більш ніж продуктивно – вперше за багато років депутати змогли ухвалити держбюджет до грудня.

Млявий початок пленарного тижня окупився продуктивною роботою парламенту в четвер. Твердо вирішивши ухвалити державний бюджет на 2019 рік не «під ялинку» і навіть не на початку грудня (а ми пам'ятаємо, що ухвалити головний кошторис вчасно потрібно, щоб Міжнародний валютний фонд зміг затвердити нову програму допомоги для України), народні депутати невтомно працювали майже добу й навіть не скасували п'ятничне засідання. Докладніше про те, що відбувалося у Верховній Раді цього тижня, в матеріалі «Слова і Діла».

Пленарний тиждень Ради почався з новини про розкол в «Опозиційному блоці». 20 листопада Олександр Вілкул із трибуни парламенту повідомив, що Юрія Бойка та Сергія Льовочкіна виключили з фракції «за зраду інтересів виборців». Причиною стало те, що Бойко та Рабінович підписали угоду про створення «Опозиційної платформи – За життя», а пізніше Бойко ще й став єдиним кандидатом платформи на майбутніх президентських виборах.

Рада звільнила Кутового: як голосували нардепиТарас Кутовий подав заяву про відставку тільки в травні минулого року. Сьогодні його підтримали 257 нардепів.

«Ми створюємо парламентську групу «Опозиційна платформа – За життя». «Опозиційний блок» залишається в минулому, ми йдемо далі, об'єднуючи всю опозицію. І така парламентська група буде створена в парламенті найближчим часом», – прокоментував ситуацію сам нардеп. За кілька днів фракцію покинули ще три народних депутати: Євген Бакулін, Юлій Іоффе та Сергій Дунаєв. Головою фракції обрали Вадима Новинського, а його заступниками стали Олександр Вілкул та Юрій Воропаєв.

Роботу у вівторок народні депутати почали з аграрних питань, які не встигли розглянути минулого тижня. Крім того, планували ще проголосувати за подання про притягнення до кримінальної відповідальності Станіслава Березкіна та за зміни до Конституції України щодо перейменування Кіровоградської та Дніпропетровської областей. Але амбітний порядок денний розбився об реальність у вигляді відсутності голосів у сесійній залі.

Голосів для ухвалення двох аграрних законопроектів не вистачило, потім цей блок узагалі зняли з розгляду на прохання профільного комітету. Неприємно те, що Рада не змогла підтримати вже четверту поспіль постанову про зняття депутатської недоторканності. За притягнення до кримінальної відповідальності Березкіна проголосували лише 160 депутатів (нагадаємо, його підозрюють в організації злочинної групи, метою якої було заволодіння 20 мільйонами доларів Ощадбанку). Раніше «пролетіли» аналогічні подання на Сергія Дунаєва, Дмитра Колєснікова та Олександра Вілкула.

З двох областей, які Рада хотіла перейменувати, голосів вистачило лише для Кіровоградської. Тепер Конституційний суд вирішить, чи конституційно перейменувати її на Кропивницьку. А змінювати назву Дніпропетровської області на Січеславську депутати не схотіли. Того ж дня нову постанову вніс президент України Петро Порошенко. Він запропонував перейменувати область на Дніпровську: «Декомунізацію слід завершити. На карті України не може бути місця для Петровського. Мало того, що він один із керівників комуністичної диктатури, він ще й співорганізатор і виконавець Голодомору, геноциду українського народу».

На засіданні в середу парламент не зміг ухвалити жодного законопроекту. Зокрема, провалили законопроект про спрощення реєстрації шлюбу жителям Криму й не пройшло скасування нових правил оподаткування для автомобілів на єврономерах. Крім того, з розгляду зняли блок питань ратифікації. Засідання завершилося на розгляді правок до законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень», яким, у тому числі, передбачене посилення відповідальності за керування транспортними засобами в стані алкогольного сп'яніння. Остаточно документ ухвалили в четвер уранці.

Проект бюджету-2019: чим відрізняється від пропозицій на 2018 рікУ проекті бюджету на 2019 рік закладено зростання доходів, витрат і інфляції. Курс гривні може зміцнитися, а мінімалка вирости.

Після обіду в середу зібрався комітет із питань бюджетної політики, їх засідання тривало майже до 5 ранку 22 листопада. В підсумку комітет рекомендував парламенту ухвалити державний бюджет на 2019 рік, а також призначити Оксану Маркарову міністром фінансів.

Ранкове засідання в четвер знову почалося з браку голосів у сесійній залі. Спікер Верховної Ради Андрій Парубій лише з четвертого разу зміг домогтися, щоб депутати погодилися продовжити засідання до розгляду всіх бюджетних питань. «Це не буде до ночі. Якби ми проголосували за Податковий кодекс, ми могли б у робочий день увійти. Нам потрібен певний запас часу», – запевняв парламентарів Парубій.

Вчора депутати ухвалили закон про відновлення діяльності «Чорноморнафтогазу». Відповідно до закону, до 31 грудня 2019 року зняли арешт і заборону на відчуження майна підприємства. «Цим проектом пропонується встановити, що на період тимчасової окупації України «Чорноморнафтогаз» відкриває поточний рахунок зі спеціальним режимом використання для проведення розрахунків щодо забезпечення виробничої діяльності, діяльності із захисту майнових прав у судах, а також погашення заборгованості перед кредиторами та бюджетом. Такий рахунок відкриватиметься в уповноваженому банку, визначеному Кабінетом міністрів за пропозицією НАК «Нафтогаз», – розповіла Ірина Луценко.

Також учора Конституційний суд схвалив зміни до Конституції щодо закріплення курсу України на вступ до НАТО та Європейського Союзу. Того ж дня комітет рекомендував парламенту попередньо ухвалити ці зміни. До розгляду цього питання до Ради приїхав президент України Петро Порошенко (крім того, в парламенті із самого ранку був прем'єр-міністр Володимир Гройсман). «На Заході не всі в захваті від нашої наполегливості, й багато хто за звичкою озирається на Москву, так само, як і деякі в цій залі. Але хіба це може нас, українців, зупинити? І, фіксуючи в Конституції обов'язковість курсу на вступ до НАТО, на вступ до Євросоюзу, ми посилаємо месидж і до Москви: ми розлучаємося остаточно й безповоротно», – підкреслив глава держави. У підсумку 311 голосів «за», жодного голосу не дав лише «Опозиційний блок».

Перед розглядом бюджетних питань Верховна Рада ще вирішила розглянути низку кадрових. З посади міністра аграрної політики і продовольства був звільнений Тарас Кутовий, який попросив про це ще в травні минулого року. Приставки «виконувачка обов'язків» позбавили Оксану Маркарову, тепер вона повноправний міністр фінансів України. Також Ірину Фріз призначили міністром у справах ветеранів і потім одразу позбавили депутатського мандата в зв'язку з призначенням.

Як нардепи голосували за призначення Маркарової головою МінфінуОксану Маркарова 242 голосами призначили міністром фінансів України. До цього вона виконувала обов'язки голови відомства.

Одночасно з вечірнім засіданням парламенту відбувалося засідання податкового комітету, який розглядав поправки до законопроекту про внесення змін до Податкового кодексу. Власне, через це «бюджетний вечір» плавно перейшов у «бюджетний ранок». Через засідання комітету Парубій спочатку оголосив перерву до 21:30. «Реально до 21:30 я оголошую перерву, колеги. Буде час і на обід, це буде час і комітетам провести всі засідання. Ви зможете зателефонувати сім'ям і сказати, що приїдете додому пізніше», – заспокоїв усіх спікер, який раніше говорив, що до ночі процес не затягнеться. Але потім перерву продовжили ще на дві години, потім початок засідання відклали до першої години ночі.

Повернувшись до роботи, нардепи почали розглядати поправки до законопроекту «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо поліпшення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів». До остаточного рішення депутати прийшли важко, але 236 голосів за документ набрали.

Лише ближче до 6 ранку парламент зміг вийти на обговорення та голосування за держбюджет-2019. «Насправді можна по-різному ставитися до проекту бюджету на 2019 рік. Абсолютно природно, коли опозиція говорить, що він не такий. Але приходить час, коли опозиція якісна приходить до влади, й потім вона починає захищати бюджет, а інша опозиція починає їх критикувати. Це нормальний процес», – підкреслив перед голосуванням прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

Щодо бюджету було два голосування: в другому читанні та в цілому. У перший раз головний кошторис країни підтримали 239 депутатів, у другий – 240. Як і обіцяли, не голосували за бюджет-2019 фракції Радикальної партії, «Батьківщини» (депутатів не було в залі) та «Самопомочі». В «Опозиційному блоці» також заявляли, що бюджет не підтримають, але при голосуванні в цілому дали чотири голоси «за» (Тетяна Бахтеєва, Дмитро Добкін, Володимир Гусак та Юрій Мороко). Сьогодні вранці вони подали заяви з проханням не зараховувати їхні голоси.

Незважаючи на те, що Рада завершила роботу лише о 6 ранку, п'ятничне засідання скасовувати не стали. За напівпорожньої зали відбулася година запитань до Кабінету міністрів, голосів не вистачило навіть за те, щоб скоротити засідання до 12 години.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: