ВР ухвалила закон про протимінну діяльність в Україні

Читать на русском
Верховна Рада України підтримала в другому читанні законопроект про протимінну діяльність в Україні.

Верховна Рада України підтримала в другому читанні законопроект №9080-1 про протимінну діяльність в Україні.

Як пише «Слово і Діло», проект після низки невдалих голосувань підтримали 242 нардепи.

Міни нового зразка та хитрощі бойовиків: чому війна – не єдина проблема ДонбасуУкраїна перебуває на третьому місці в світі за забрудненням території вибухонебезпечними предметами через війну на Донбасі. Про розмінування Донбасу розповіли експерти.

Законопроектом визначається перелік об'єктів і суб'єктів протимінної діяльності, порядок їх створення, організаційні та процедурні засади діяльності; вимоги до фахівців у сфері протимінної діяльності та розмінування і їх обов'язки.

Також пропонується визначити джерела фінансування протимінної діяльності; порядок обліку операторів протимінної діяльності, надання допомоги постраждалим особам (жертвам) від вибухонебезпечних предметів, визначення статусу територій для потреб протимінної діяльності; повноваження інспекції з контролю якості протимінної діяльності та секретаріату Центру протимінних операцій тощо.

Крім того, проектом передбачається визначити істотні умови договору про закупівлю робіт і (або) послуг у сфері протимінної діяльності та пропонується встановити відповідальність за порушення законодавства в сфері протимінної діяльності як суб'єктів протимінної діяльності, так і фахівців у сфері протимінної діяльності та розмінування.

У документі дається визначення Центру протимінних операцій. Так, це центральний орган виконавчої влади, основним завданням якого є забезпечення реалізації держполітики в сфері протимінної діяльності та здійснення інформаційно-методичного забезпечення діяльності національного органу з питань протимінної діяльності.

Національні стандарти в області протимінної діяльності розробляються Центром і затверджуються Кабінетом міністрів України.

Склад Центру також стверджує Кабмін за пропозицією національного органу з питань протимінної діяльності (постійно діючий міжвідомчий колегіальний орган, що створюється урядом і забезпечує формування державної політики у сфері протимінної діяльності).

Нагадаємо, на початку листопада посол Великої Британії в Україні Джудіт Гоф привітала рішення Ради ухвалити в першому читанні закон про розмінування.

Як повідомлялося, нардепи 6 листопада підтримали за основу в першому читанні законопроект №9080-1 про протимінну діяльність в Україні. За законопроект після низки невдалих спроб проголосували 240 парламентарів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: