За власним бажанням: хто з народних депутатів добровільно й достроково пішов із Верховної Ради

Читать на русском

Німецькі соціологи дійшли висновку, що вже через півроку після виборів люди забувають, що їм обіцяли політики в своїх передвиборчих програмах. Що вже говорити про калейдоскопі облич на політичному Олімпі – хтось затримується там на все життя, а хтось сам вирішує піти. «Слово і Діло» пропонує згадати, хто з народних депутатів добровільно відмовився від мандата, а також депутатського імунітету та з яких причин.

Найчастіше добровільно з Верховної Ради «звільняються» медійні персони – співаки, актори, культурні діячі та спортсмени, яких політичні партії та сили активно із задоволенням залучають до своїх лав під час виборів. Деякі відомі люди, можливо, не до кінця усвідомлюють свою відповідальність перед виборцями, виступаючи від імені політиків, а потім просто йдуть, пояснюючи свою відмову від мандата небажанням брати участь у брудній політичній грі. А люди знову залишаються ошуканими.

Причому на ці політичні граблі постійно наступають як відомі персони, так і самі виборці. У далекому 1998 році народна артистка України Ніна Матвієнко пройшла до парламенту за списками «Народного Руху». Співачка не стала складати присягу народного обранця й відмовилася від мандата на радість прихильникам.

Вакарчук прокоментував свою участь у президентських виборахЛідер музичного гурту Океан Ельзи Святослав Вакарчук заявив, що посада президента його не цікавить.

Багато хто забув, що співак Святослав Вакарчук, електоральні рейтинги якого не виключають високих шансів на президентських виборах, уже «ходив у політику». У 2007 році він пройшов до парламенту 15-м номером за списком «Нашої України-Народної Самооборони» (НУ-НС). Нагадаємо, що під час Помаранчевої революції музикант разом із Русланою Лижичко та Олегом Скрипкою виступав на концертах на підтримку Віктора Ющенка.

Однак уже у вересні 2008 року Вакарчук відмовився від мандата народного депутата. Своє рішення він пояснив тим, що не хоче брати участь у політичних чварах: «Політичне життя держави звузилося до безжальної сутички за владу. Її жертвами стають не лише моральні принципи, а й нацiональнi iнтереси, про якi так часто говорять політики всіх кольорів і таборів». Співак віддав перевагу не парламенту, а гастролям.

Його колега по сцені Руслана Лижичко після тріумфу на Євробаченні та активної участі в Помаранчевій революції в 2006 році пройшла до Верховної Ради №5 у виборчому списку «Нашої України». Скажімо прямо, нардеп Лижичко майже не бувала в парламенті, хоча й була членом комітету з питань інформаційного забезпечення європейської інтеграції.

Як і Вакарчук, у Раді Руслана протрималася рік, а потім заявила, що йде з політики.

«Думаю, я з числа небагатьох наївних людей, які пішли в політику з ідеологічних переконань. Але виявилося, для багатьох це лише піар-слогани. Коли зрозуміла цю правду життя, була моторошно розчарована. З Верховної Ради я вийшла зовсім іншою людиною, сильно подорослішавши, дивлячись на світ без рожевих окулярів. Політика підірвала моє уявлення про мораль і про життя загалом», – сказала вона.

«Бідний політик», що багато обіцяє: Мірошник за час депутатства роздав 34 обіцянкиДепутат від «Самопомочі» Андрій Мірошник, що сьогодні заявив про складення мандату, роздав понад 3 десятки обіцянок, з яких виконав лише одну

Ще одна співачка Злата Огнєвіч потрапила до парламенту за списком Радикальної партії Олега Ляшка в листопаді 2014 року. На Євробаченні в 2013 році Злата посіла третє місце, а в парламенті вирішила зайнятися питаннями культури та духовності.

Через рік нардеп Огнєвіч відмовилася від мандата: «За цей останній рік замість реальної роботи ухвалюються корупційні лобістські закони на користь одного або іншого клану ... Я йшла до парламенту не за мандатом, а тому, що вірила, що до парламенту прийшли нові люди, які можуть змінити країну на краще ... Як культурний діяч я не бачу своєї необхідності перебувати в цьому парламенті», – пояснила Огневич.

Якщо творчим людям дійсно складно освоїтися в політиці, то професійні політики добровільно йдуть із Верховної Ради не так часто. Мабуть, єдиний випадок, коли нардеп відмовився від мандата через скандал, причому не корупційний, був у 2015 році. Журналісти зафіксували, як депутат Андрій Мірошник від фракції «Самопомочі» під час засідання Верховної Ради планував відпустку на Мальдівах вартістю понад 10 тисяч євро. Депутат писав СМС-повідомлення жінці на ім'я Оля, хоча його дружину звали Інна.

Заяву нардепа про складання ним мандата задовольнили лише з п'ятої спроби 229 голосами. Сам він, ідучи з парламенту, сказав, що політик не має обов'язково бути бідним, але змирився зі своєю долею.

Добровільно склав депутатські повноваження Микола Мартиненко, який входив до фракції «Народного фронту», коли його звинуватили в причетності до корупційних діянь із контрактами «Енергоатому». Йшлося про відкати в 30 мільйонів швейцарських франків.

Сам Мартиненко всі звинувачення заперечував і заявив, що доведе свою невинуватість у суді без депутатського мандата.

«З огляду на те, що удари йдуть не лише на мене, а й на уряд, і на владу загалом, я ухвалюю рішення про складання депутатських повноважень і таким чином добровільно відмовляюся від депутатського імунітету», – заявив у ефірі політичного ток-шоу Микола Мартиненко.

Намагався піти з політики бізнесмен і народний депутат від «Народного фронту» В'ячеслав Константіновський, який у 2014 році публічно продавав свій Rolls-Royce за 2,5 мільйони гривень, заявляючи, що виручені гроші пожертвує на потреби армії.

Улітку 2016 року нардеп був помічений журналістами в сесійній залі Ради за переглядом порнографічних картинок на своєму смартфоні під час обговорення одного із законопроектів, що стосувалися судової реформи. Однак не це підштовхнуло політика до рішення відмовитися від мандата.

За рік Константіновський написав у Facebook, що ухвалив рішення, яке звалило величезний тягар із його плечей.

«Написав заяву про відмову від депутатського мандата. Завтра вранці він буде в секретаріаті ВР і, сподіваюся, буде проголосований на наступній сесії. Вперше я хотів це зробити через півроку після обрання, але кілька разів відкладав, сподівався, що звикну», – поділився в соцмережі нардеп своїми переживаннями, додавши, що майже три роки у Верховній Раді були для нього найбільш «похмурими» в житті.

Константіновський поскаржився, що залишатися самим собою для політика майже недоступна розкіш: «Тому успіх у політиці майже завжди пропорційний вмінню обіцяти, обманювати й прикидатися». Проте Рада не дала необхідної кількості голосів навіть при другому голосуванні за його «звільнення», тому бізнесмен і нардеп Константіновський продовжує похмуро тягнути лямку депутатства.

Спробувала піти з парламенту нинішнього скликання й депутат від «Самопомочі» Альона Бабак, пояснивши своє рішення тим, що для неї політична діяльність занадто складна. Але колеги не поставилися до Бабак по-людськи й не дали необхідної кількості голосів за її звільнення при другому голосуванні.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, «Слово і Діло» подивилось, яких результатів досягли депутати за чотири роки роботи Верховної Ради.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: