Погоджувальна рада: за що фракції та групи готові голосувати 4-7 грудня

Читать на русском

Верховна Рада попереднього пленарного тижня виконала «програму максимум», проголосувавши за державний бюджет на 2019 рік. Тепер одним глобальним питанням для розгляду менше, проте порядок денний усе одно залишається насиченим. «Слово і Діло» розбиралося, за що фракції та групи готові голосувати 4-7 грудня.

Рівно тиждень тому, нагадаємо, парламент підтримав пропозицію запровадити воєнний стан в Україні. Того ж дня народні депутати ухвалили постанову про призначення президентських виборів на 31 березня 2019 року. І якщо виборам глави держави ніщо не загрожує, то вибори в об'єднаних територіальних громадах у 10 областях, де зараз діє ВС, під загрозою зриву. Спікер Верховної Ради Андрій Парубій повідомив, що президент Петро Порошенко сьогодні внесе відповідний законопроект, щоб урегулювати це питання. Парубій розраховує на ухвалення цього законопроекту в четвер.

У вівторок Парубій пропонує розглянути 5 питань, які стосуються захисту осіб з інвалідністю. Другим блоком плануються аграрні законопроекти, розгляд яких уже кілька разів переносився. У середу – традиційно питання ратифікації, але частина з них, найважливіші, перенесуть на четвер. «Особливо ті ратифікації, які мають більшу вагу й потребують високої концентрації», – зазначив спікер, маючи на увазі, ймовірно, що в середу в сесійній залі особливо важко знайти голоси.

Сміла в Раді: Ляшко мавпує президента та погрожує словом «дорогенька»Слово і Діло знову запитувало нардепів про їхні невиконані обіцянки. Хто відмовлявся, хто – ліз обніматися, а хто – називав дорогенькою, дивіться в нашому відео.

На порядку денному четверга в першу чергу питання національної безпеки і оборони. Першим законом пропонується поставити «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» авторства Юрія Шухевича. Можливо, встигнуть підготувати до другого читання законопроект про протимінну діяльність. Крім того, цього тижня Рада також може заслуховувати звіт омбудсмена Людмили Денісової щодо кампанії зі звільнення українських моряків, які були незаконно затримані Росією після конфлікту в Керченській протоці.

Обговорювали на Погоджувальній раді, звичайно ж, військовий стан в Україні. У «Блоці Петра Порошенка» це рішення підтримали, а в «Народному фронті» закликали Національний банк забезпечити стабільність курсу національної валюти. «Причин для паніки немає. Навіть воєнний стан – це не причина накручувати курс долара й ціни, будь-який ажіотаж штучно створений і спекулятивний», – підкреслив лідер фракції Максим Бурбак. Крім того, НФ вимагав від президента позбавити Віктора Медведчука будь-яких статусів парламентера від України й притягнути його до кримінальної відповідальності.

Фракція БПП, в тому числі, закликала вже у вівторок відхилити постанови, які блокують підписання державного бюджету на наступний рік. «Опозиційний блок» вважає, що цього тижня варто розглянути законопроекти, що стосуються соціальної сфери, йдеться про зниження цін на газ і тарифів на ЖКГ, забезпечення виборчих прав переселенців, захист прав трудових мігрантів.

Депутат Андрій Лозовой розповів, що фракція Радикальної партії зареєструвала законопроект про скасування рішення уряду про підвищення ціни на газ. «Це підвищення – це довели фахівці – є необґрунтованим. На потреби ЖКГ українці мають платити мінімум удвічі менше», – зазначив він. Щодо тарифів висловилися також і у «Відродженні»: співголова групи Віктор Бондар запропонував Парубію викликати до парламенту представників «Нафтогазу», Міністерства енергетики та Міністерства соціальної політики для звіту про реальну собівартість видобутку газу й вартість тарифів.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, «Слово і Діло» проаналізувало, як партії реалізовували передвиборчі програми та які теми хвилювали їх у першу чергу.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: