Литва готує санкції за захоплення українських кораблів

Читать на русском
МЗС Литви також проводить консультації з іншими членами міжнародного співтовариства щодо контрзаходів проти Росії.

МЗС Литви ініціює індивідуальні санкції проти осіб, які безпосередньо відповідальні за захоплення українських кораблів у Чорному морі.

Як пише «Слово і Діло», про це в четвер, 6 грудня, повідомляє прес-служба відомства.

В Україні сформували санкційний список через конфлікт у Керченській протоціЛуценко направив до президента і РНБО пропозиції запровадити санкції щодо окремих юридичних і фізичних осіб РФ через агресію в Керченській протоці.

Відзначається, що МЗС Литви звернулося до департаменту міграції при Міністерстві внутрішніх справ із пропозицією включити до списку небажаних у Литві осіб, які безпосередньо брали участь в акті агресії проти українських військових кораблів та екіпажів 25 листопада, а також - представників військового керівництва РФ, відповідальних за цей акт.

На думку міністерства, дії цих осіб є грубим порушенням міжнародного права і серйозною загрозою міжнародній і литовській національній безпеці.

«Міністерство закордонних справ рішуче засуджує ці дії Російської Федерації, які свідчать про нову ескалацію агресії Російської Федерації проти України, яка триває вже більше чотирьох років», - йдеться в заяві.

Литва закликає Росію негайно припинити агресивні дії проти України і невідкладно та без пред'явлення будь-яких умов звільнити українських військовополонених, суду і відновити безперешкодне судноплавство в Азовському морі.

Також наголошується, що МЗС Литви активно проводить консультації з іншими членами міжнародного співтовариства щодо необхідних контрзаходів проти Росії.

Таким чином, Литва стає першою державою ЄС, яка почала процес введення санкцій у зв'язку з конфліктом у Керченській протоці.

Нагадаємо, 25 листопада біля Керченського моста спецназ РФ захопив три українські кораблі. В результаті, було поранено шістьох українських військовослужбовців.

У МЗС України заявили, що РФ розв'язала війну проти України в нейтральних водах.

Росія називає дії України в районі Керченської протоки «провокаційними». МЗС РФ вручив ноту протесту тимчасовому повіреному у справах України.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: