НАБУ відкрило справу на прокурора САП, який закрив підозру Авакову-молодшому

Читать на русском
У Національному бюро розслідують можливе перевищення службових повноважень одного з антикорупційних прокурорів.
Василь Кричун

Національне антикорупційне бюро порушило кримінальне провадження за фактом можливого службового підроблення та перевищення службових повноважень начальником третього відділу прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Василем Кричуном, який закрив справу «рюкзаків Авакова».

Про це він заявив сам під час засідання за обвинуваченням колишнього голови правління Державної інноваційної фінансово-кредитної установи Арсена Ісаакяна, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Судового репортера».

За словами прокурора, провадження на нього порушили за заявою представника ДІФКУ, яка є потерпілим у зазначеній справі. Також представник подав на Кричуна скаргу до Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів.

Використовуючи ці обставини представник ДІФКУ подав до суду заяву про відвід прокурора Кричун від обвинувачення Ісаакяна. У заяві також зазначалося, що прокурор в обвинувальному акті вказав, що постраждалих немає, а цивільний позов не заявив. Однак суд представнику ДІФКУ відмовив.

Своєю чергою прокурор Кричун заявив, що не вбачає дискримінаційного ставлення зі свого боку. Він зазначив, що адвокат потерпілого брав участь у засіданнях і дослідженні доказів, завчасно знав про наміри змінити кваліфікацію обвинувачення та укласти угоду. Прокурор вважає, що відшкодування збитків має відбутися в господарській справі про визнання договору недійсним.

«Стороною обвинувачення ухвалено рішення, враховуючи інтереси суспільства щодо швидкого судового розгляду, важливість у найближчій перспективі відшкодувати заподіяну шкоду шляхом скасування договору поступки права вимоги… якнайшвидше отримати вирок у цьому кримінальному провадженні... Ісаакян погоджувався визнати вину і дати підтверджуючі свідчення у господарському суді», – сказав він.

Як відомо, 5 вересня 2018 року в Шевченківському суді Києва прокурор Кричун заявив про намір укласти угоду про визнання винуватості з Ісаакяном. Як стверджує адвокат ДІФКУ, тільки у вересні він дізнався, що 7 лютого прокурор склав новий обвинувальний акт, яким Ісаакяну змінено кваліфікацію обвинувачення з розтрати майна в особливо великих розмірах на зловживання службовим становищем (з ч.5 ст.191 на ч.2 ст.364 КК). Тепер екс-посадовець може зазнати покарання лише у вигляді штрафу у розмірі 17 тисяч гривень.

Нагадаємо, Кричун також уклав угоду з заступником прокурора Вінницької області, якого затримали на хабарі. Так, суд призначив йому штраф в 25,5 тис. грн. Також він закрив підозри синові міністра внутрішніх справ Олександру Авакову і колишньому заступнику міністра Сергію Чеботарю. Крім того, Кричун закрив справу щодо народного депутата Олеся Довгого. Про інші справи, де засвітився цей прокурор, читайте в нашому матеріалі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: