Річниця місцевих виборів: як виконує обіцянки мер Сум Олександр Лисенко

Читать на русском

Три роки тому в Україні відбулися місцеві вибори, під час яких нових мерів обирали всі обласні центри країни. У Сумах, як і в багатьох містах, вибори відбулися в два тури, в другому чинний мер Олександр Лисенко впевнено обійшов свого конкурента Анатолія Єпіфанова. Лисенко обіймав посаду міського голови Сум із 2014 року, «Слово і Діло» сьогодні розбиралось, як він виконує свої обіцянки під час поточної каденції.

За три роки Лисенко дав 43 обіцянки (включаючи передвиборні), провалив лише одну, а 16 – виконав. Найбільше обіцянок він давав у перший рік роботи, а виконав найбільше протягом 2017-2018 років. Краще Лисенку даються запевнення, пов'язані з ремонтом доріг і вулиць, він виконав 25% із них, на другому місці – благоустрій (19%).

Єдина обіцянка, яку не виконав мер Сум, – ініціювати закупівлю автобусів більшої місткості з низьким рівнем підлоги. Такі автобуси розраховані на 100 пасажирів і завдяки встановленому німецькому двигуну дозволять економити паливо. «Всім зрозуміло, що низькопідлогові автобуси набагато комфортніше для пересування містом. Головна їх перевага в тому, що вони дуже пасажиромісткі. Тому жодної проблеми в тому, щоб Суми купували саме такі автобуси, я не бачу й особисто ініціюю їх закупівлю», – заявив Лисенко в січні 2016 року.

Через кілька днів після цього в КП «Електроавтотранс» були розкриті тендерні пропозиції щодо закупівлі чотирьох нових автобусів. За підсумками тендера місто закупить чотири автобуси середньої місткості «Богдан» А 22111 зі сходами, а не з низькою підлогою. Великі ж автобуси взагалі не допустили до участі в торгах. У березні Лисенко повідомив, що підготовлений проект рішення, який передбачає придбання за кошти міського бюджету в 2016 році двох автобусів великої місткості. Наприкінці року стало відомо, що «Електротранс» придбав чотири автобуси середньої, а не великої місткості.

Щодо ремонту доріг, то в 2016 році Лисенко виконав обіцянку відремонтувати асфальтове покриття в 67 дворах міста. Наприкінці року заступниця мера повідомила, що в Сумах провели ремонт близько 80 прибудинкових доріг на суму майже 80 мільйонів гривень. Таким чином, Лисенко навіть перевиконав свою обіцянку.

Олександр ЛисенкоМіський голова Сум
Лисенко запевнив, що у 2018 році у Сумах з’явиться сучасний ангіографСказано 22 лютого 2018 р.Статус обіцянки: Виконано

Також мер виконав обіцянку припинити практику збору коштів із батьків учнів на утримання навчальних закладів. За підрахунками управління освіти міської адміністрації, для цього необхідно на кожну школу щомісяця спрямовувати по 50 тисяч гривень (близько 16 мільйонів гривень на рік. «З міського бюджету буде виділено 4 мільйони гривень, щоб зменшити навантаження на батьків, які змушені здавати кошти на утримання школи або садка. З огляду на можливості бюджету, ухвалили рішення збільшити цю суму до 8 мільйонів гривень», – розповів Лисенко на початку 2016-го.

У вересні чиновник повідомив під час урочистого святкування дня міста, що батьківські внески в дитсадках і школах уже не збирають. Тепер ці питання вирішуються за рахунок міського бюджету.

Ще перед місцевими виборами Лисенко пообіцяв розширити межі Сум за рахунок приєднання навколишніх громад. Свою обіцянку він поступово виконує: станом на травень цього року межі міста розширені, Суми включають Сумську міську, Бітицькую сільську, Великочернеченську сільську, Піщанську сільську та Стецьківську сільську громади.

Олександр ЛисенкоМіський голова Сум
Лисенко обіцяє провести капітальний ремонт Театральної площіСказано 29 червня 2016 р.Статус обіцянки: У процесі

Також міський голова має намір збудувати в Сумах чотири нові свердловини. Навесні в міській раді «Слову і Ділу» повідомили, що протягом 2015-2017 років виконувалися роботи щодо об'єкта «Будівництво глибоководної свердловини на Пришибському водозаборі», зараз роботи завершені. Але фінансування будівництва інших свердловин на цей рік не заплановане.

Нещодавно Лисенко пообіцяв створити в Сумах єдиний прозорий центр для вирішення всіх проблем соціального характеру, в якому працюватиме Пенсійний фонд, центр соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, центр зайнятості та представники громадських організацій.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, як виконують обіцянки мер Одеси Геннадій Труханов і мер Ужгорода Богдан Андріїв.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: