Річниця місцевих виборів: як виконує обіцянки мер Вінниці Сергій Моргунов

Читать на русском

Три роки тому в Україні відбулися місцеві вибори, під час яких нових мерів обирали всі обласні центри країни. У Вінниці в другому турі змагалися виконувач обов’язків міського голови Сергій Моргунов та Людмила Щербаковська. Перемогу здобув Моргунов, набравши 63,92%. Відзначимо, що явка на другий тур склала лише 27,9% виборців. «Слово і Діло» сьогодні розбиралось, як він справляється зі своїми обіцянками на посаді мера.

За три роки на посаді мера Сергій Моргунов дав 100 обіцянок і ще 27 – передвиборчих. Вдалося меру виконати 61 обіцянку, а 11 він провалив. Ще 55 намірів міський голова має втілити в життя. Найбільше обіцянок Моргунов дав на другий рік каденції – 49, тоді ж йому вдалося й виконати рекордну кількість запевнень – 35. Протягом третього року в кріслі мера Моргунов провалив 8 обіцянок – найбільше за весь час роботи.

Ремонт доріг, вулиць та освіта цікавлять мера Вінниці в першу чергу, адже саме в цих галузях він впорався з 12 запевненнями (20% усіх обіцянок). Далі йдуть благоустрій та культура – по 7 виконаних намірів (по 11%).

Понад два роки у Вінниці тривав капітальний ремонт Київського мосту, незважаючи на обіцянку мера завершити роботи протягом 2017-го.

Ремонт на переправі почався в березні 2017 року. Станом на 9 жовтня 2017 року будівельники відзвітували про 60% виконання. Будівельники підсилили всі двадцять колон, ригелі, сім арок. Виконали також основну частину із заміни мостових балок.

Моргунов повідомив, що за дев’ять місяців зробили більш ніж половину всіх робіт, що були заплановані з реконструкції Київського мосту. Станом на 22 грудня 2017 року для руху транспорту міст відкрили, однак продовжують ремонтувати сам міст. Міський голова пообіцяв, що в 2018-му міст відкриють повністю.

Вдалося меру вкластися в окреслені ним терміни – до весни 2018 року оновити проспект Космонавтів та площу Костянтина Могилка.

Сергій МоргуновМіський голова Вінниці
Моргунов пообіцяв провести капітальний ремонт Київського мосту в 2017 роціСказано 23 грудня 2016 р.Статус обіцянки: Не виконано

«Навесні вінничани побачать уже повністю оновлений проспект», – пообіцяв Моргунов і 9 червня багаторічна епопея з ремонту проспекту Космонавтів була майже завершена. Враховуючи те, що основні роботи на проспекті виконали вчасно, а також обсяг і складність, вважаємо, що мер впорався з поставленими цілями.

Як і обіцяв, міський голова створив у Вінниці ситуаційний центр і встановив 110 камер відеоспостереження.

«На сьогодні в нас встановлено близько 70 камер відеоспостереження. В планах, згідно з нашим проектом, ще близько 110 камер», – повідомив він два з половиною роки тому. На початку 2018 року в місті презентували роботу Муніципального ситуаційного центру, який є одним з елементів комплексної системи безпеки у Вінниці. Працівники центру моніторять ситуацію в місті за даними з більш ніж чотирьохсот камер. Вони встановлені в місцях скупчення людей, на в’їздах до міста, магістральних вулицях, потенційно небезпечних місцях, навчальних закладах. У 2018 році планується обладнати ще 200 камер відеонагляду.

Сергій МоргуновМіський голова Вінниці
Моргунов має намір створити ситуаційний центр та встановити 110 камер відеоспостереженняСказано 25 серпня 2016 р.Статус обіцянки: Виконано

Виконав Моргунов й передвиборчу обіцянку в межх програми «Вінниця-2020» відкрити в місті хоспіс. Відділення для людей, які мають невиліковні хвороби на останніх стадіях, створили на базі міської клінічної лікарні №3. Для цього провели реконструкцію приміщення, завезли необхідні меблі та обладнання, запросили фахівців, які пройшли спеціальне навчання. Орієнтовно хоспіс розрахований на 30 місць. Кошти на капітальний ремонт були виділені міською радою з бюджету розвитку. До реалізації цього проекту долучилися також різні об'єднання та підприємства.

Провалив мер обіцянку капітально відремонтувати вулицю Гонти (на ділянках вул. Ватутіна – вул. Північна та вул. Північна – вул. Гонти, 45) в 2018 році.

«Я знаю, що я обіцяв це зробити, але я обіцяв це зробити не відразу, не завтра, а обіцяв зробити за певний період часу. Дивіться, ми запланували на наступний рік, відповідно, всі роботи, які пов'язані з дорогою, освітленням, тротуаром, велодоріжками. Загальна вартість – 27 мільйонів. Але те, що ми пообіцяли, ми зробимо. Значить, проект ми цьогоріч завершимо, проведемо експертизу його проектно-кошторисної документації й при формуванні бюджету 2018 року ми розпочнемо ці роботи. Ми будемо робити це до переїзду. Це ми все закладемо й це на наступний рік зробимо», – заявив він у серпні 2017 року.

Дійсно, відповідно до бюджету 2018 року та рішення міської ради, укладений договір на будівництво дороги на вул. Гонти (від вул. Північної до залізничного переїзду) на загальну суму 11 мільйонів 305 тисяч гривень. Роботи розпочались, але завершаться вони вже в 2019 році.

Ще одну обіцянку мер провалив через зрив термінів виконання. Моргунов збирався в 2017 році відкрити єдиний в Україні музей мініатюрних автомобілів на вулиці Соборній. Там мала розміститися приватна колекція, що складається із 7 тисяч різноманітних моделей транспорту. Влітку музей поповнився унікальною колекцією мініатюрних копій автобусів, але продовжував розміщуватися в Універмазі.

Виконком безкоштовно передав власнику приватної колекції мініатюрних автомобілів частину приміщень першого поверху адміністративної будівлі загальною площею понад 160 кв. м за адресою вул. Соборна, 64 для розміщення музею. Коштом міста придбали меблі та обладнання для оформлення експозиції виставки музейних предметів та провели капітальний ремонт приміщення. Зрештою, музей відкрився в травні 2018 року.

Сергій МоргуновМіський голова Вінниці
Моргунов має намір збудувати багатофункціональний спортивний комплексСказано 26 грудня 2017 р.Статус обіцянки: Архів

Меру Вінниці потрібно виконати ще більш ніж півсотні обіцянок, серед яких і проект зі встановленням інноваційної 9-рівневої системи очищення води в 53 дитячих садках. Цю роботу мер планує провести протягом наступного року.

Ще Моргунов під час виборів обіцяв збудувати Вінницький регіональний клінічний центр серцево-судинної патології.

Два роки тому в межах угоди між Україною та Міжнародним банком реконструкції та розвитку виготовлена проектно-кошторисна документація, завершена українська частина експертизи, розпочата підготовка тендерної документації з будівництва майбутнього кардіоцентру та закупівлі першої черги обладнання.

У червні 2018 року розпочалося будівництво нового корпусу кардіоцентру на Хмельницькому шосе. Цей проект реалізує міська влада разом зі Світовим банком за підтримки держави та облдержадміністрації. Територія ділянки становить 1,8 га, а площа приміщень майбутнього медичного закладу – понад 16 тис. кв. м. У центрі функціонуватимуть 138 стаціонарних цілодобових ліжок та 6 реанімаційних ліжок. Завершити будівництво нового кардіоцентру планується в серпні 2020 року.

Рік тому мер повідомив про намір збудувати багатофункціональний спортивний комплекс. Уже визначилися із земельною ділянкою – в районі парку «Інтеграл» на Тяжилові. Арена-трансформер буде розрахована на 2500 місць. Вінниця зможе приймати змагання з 6 ігрових видів спорту. Реалізація проекту розрахована на 2018-2019 роки. Вартість будівництва попередньо становить 90 мільйонів гривень.

Нагадаємо, раніше ми писали, як виконують обіцянки мер Рівного Володимир Хомко та мер Кропивницького Андрій Райкович.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: