Річниця місцевих виборів: як виконує обіцянки мер Одеси Геннадій Труханов

Читать на русском

Три роки тому в Україні відбулися місцеві вибори, під час яких нових мерів обирали всі обласні центри країни. В Одесі на місцевих виборах 25 жовтня 2015 року міським головою був переобраний Геннадій Труханов, який набрав 52,2% голосів виборців. Цікаво, що через два роки соцопитування показало, що одесити знову обрали б Труханова, а за його найближчого конкурента, екс-мера Одеси Едуарда Гурвіца віддали б у десять разів менше голосів. «Слово і Діло» сьогодні розбиралось, як Труханов справляється зі своїми обіцянками на посаді мера.

Відзначимо, що 14 листопада 2018 року в Малиновському районному суді Одеси розпочався розгляд обвинувального акту щодо мера Одеси, його заступника та інших обвинувачених у справі про придбання в комунальну власність міста за завищеною ціною приміщень збанкрутілого заводу «Краян». Чиновники підозрюються в заволодінні коштами місцевого бюджету Одеси в розмірі 185 мільйонів гривень.

За три роки на посаді мера Одеси Труханов дав 16 обіцянок, а ще 29 – під час виборів. З них 10 мер виконав і жодної не провалив. Ще 35 його запевнень перебувають у процесі виконання.

Найкраще Труханов справляється з обіцянками у сфері соціального захисту. У цій галузі він виконав 2 запевнення (20% усіх виконаних обіцянок). Ще в шести сферах життєдіяльності міста він виконав по одній обіцянці (по 10%): ремонт доріг і вулиць, освіта, транспорт, ЖКГ, благоустрій та культура.

Два роки тому Труханов пообіцяв, що в 2017 році для міста будуть закуплені 45 тролейбусів. У червні 2017 року білоруський «Белкоммунмаш» виграв тендер на право поставки до Одеси 47 нових тролейбусів, які планувалося закупити за рахунок кредиту ЄБРР. Вартість одного тролейбуса – 171 тисяча євро.

У листопаді Труханов повідомив, що гроші, які Одеса отримала як кредит ЄБРР, перераховані білоруському концерну, але тролейбуси стоять на митниці, оскільки виникли юридичні розбіжності. Наприкінці грудня до Одеси був поставлений перший тролейбус. Решта машин були доставлені до міста до жовтня 2018 року.

Як і обіцяв мер, в Одесі виконали роботи з благоустрою Траси здоров'я. Повністю відновлена пішохідна доріжка від пляжу Ланжерон до Аркадії. На площі 9 тисяч квадратних метрів старе покриття замінили новою тротуарною плиткою, облаштовані з'їзди, встановлений бордюрний камінь.

Геннадій ТрухановМіський голова Одеси
Труханов пообіцяв закупити у 2017 році 45 тролейбусівСказано 9 грудня 2016 р.Статус обіцянки: Виконано

Уздовж усієї пішохідної доріжки встановлені 83 нових лавки та нові урни. На ділянці від ресторану «Хуторок» до провулку Азарова прибрали 59 старих дерев і сухостій. Уздовж усієї траси висадили близько сотні кримських сосен.

Як і обіцяв мер, у місті була добудована школа на вулиці Маршала Говорова на тисячу місць. Будівництво розпочалося в 2016 році.

«У проекті школи, крім усього іншого, передбачене будівництво 25-метрового басейну й окремо розташованих майстерень. Ми плануємо почати будівництво вже навесні 2016 року, коли дозволить погода. Всі об'єкти, які ми бралися добудовувати, ми здавали в експлуатацію достроково, причому це ніяк не позначалося на якості. Це і дитяча поліклініка в Суворовському районі, і дитячий садок на вулиці Марсельській, здача в експлуатацію 5 недобудов «Альянсу» й багато іншого», – повідомив Труханов.

На будівництво школи планувалося витратити 108 мільйонів гривень у 2017-2018 роках. В серпні 2017 року мер міста заявив, що відкриття школи на вулиці Маршала Говорова відбудеться на початку нового навчального року, тобто до 1 вересня 2018 року. Так і сталося: школу, яку намагалися добудувати протягом 12 років, відкрили в намічені мером терміни.

Геннадій ТрухановМіський голова Одеси
Труханов обіцяє реалізувати проєкт будівництва окружної дороги ОдесиСказано 13 жовтня 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

Труханов планує побудувати ще дві школи в Суворовському районі в 2018 році. У березні, звітуючи про виконану роботу, мер Одеси повідомив, що розпочалося будівництво школи на тисячу місць.

У вересні мер відвідав будівництво школи й повідомив, що роботи завершаться в 2019 році, а в 2020-му вона буде введена в експлуатацію.

У передвиборчій програмі Труханов обіцяв реалізувати проект будівництва окружної дороги Одеси та аеропорту. В серпні 2018 року він заявив, що розпорядився ініціювати зустріч із керівництвом порту, щоб отримати остаточну відповідь щодо будівництва окружної дороги «Хаджибей-2».

«Весь час якісь гойдалки: хто має будувати? То ми, то вони, то якийсь інвестор, то спільно», – сказав міський голова.

Геннадій ТрухановМіський голова Одеси
Труханов має намір збудувати 2 школи в Суворовському районіСказано 28 серпня 2017 р.Статус обіцянки: Не виконано

Також Труханов обіцяв, що всі винні в пожежі в дитячому таборі «Вікторія», де загинули троє дівчаток і ще трое дітей отримали опіки, будуть покарані.

«Найжорсткішу відповідальність понесуть усі винні – ті, хто має цим займатися, хто мав би контролювати, але не проконтролював», – заявив мер.

У січні 2018 року він залишив без уваги прохання депутатів озвучити результати службової перевірки в зв'язку з трагедією в таборі «Вікторія».

Своєю чергою в Департаменті інформації та зв'язків із громадськістю нам повідомили, що міськрада не наділена повноваженнями щодо притягнення до відповідальності винних у пожежі. Комісія, яка займалася службовим розслідуванням, запропонувала вирішити питання про притягнення до дисциплінарної відповідальності директора табору «Вікторія», а також заступника директора й вихователя за результатами розслідування кримінального провадження. Таким чином, комісія просто продублює рішення суду.

Станом на 23 жовтня 2018 року судове засідання було перенесене через неявку працівників мерії, які в цій справі проходять свідками.

Нагадаємо, ми писали, як виконує обіцянки мер Тернополя Сергій Надал, а також мер Хмельницького Олександр Симчишин.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: