Дочці нардепа Березкіна заочно повідомили про підозру

Читать на русском
Антикорупційні правоохоронні органи повідомили про підозру рідній сестрі Максима Березкіна у справі Ощадбанку.
Вікторія Березкінафото: Facebook

Національне антикорупційне бюро заочно повідомило про підозру дочці народного депутата від групи «Воля народу» Станіслава Березкіна Вікторії.

Про це журналісту «Слова і Діла» розповіли в Спеціалізованій антикорупційної прокуратурі.

За словами співрозмовника, Березкіній вручили повідомлення в порядку вручення підозр.

Нещодавно суд наклав арешт на майно дочки нардепа Березкіна та її чоловіка Андрія Татарченка.

Як відомо, детективи НАБУ вважають, що нардеп Березкін у 2013-2014 роках організував злочинну групу, метою якої було заволодіння 20 мільйонами доларів Ощадбанку, виділених аграрному холдингу «Креатив» у вигляді кредиту. На той момент нардеп був фактичним контролером фірми, а його син – співзасновником. За версією слідства, після отримання кредитних коштів, у забезпечення якого були надані елеватор і фіктивний договір, вони відразу ж виведені на рахунки швейцарської фірмі CREATIV TRADING SA й белізької компанії Quadra Commodities SA Limited за договорами купівлі-продажу товарів тропічної олії на зазначену суму.

При цьому фактична поставка не була проведена. Надалі $10 млн перерахували Quadra Commodities SA Limited у латвійському банку ABLV Bank. Після цього $7,64 млн перерахували кіпрському офшору Pricewaterhousecoopers Associates Ltd за купівлю фірмою Quadra Commodities SA Limited 100% акцій компанії Barcosta Ventures Limited, яка є власником 97% акцій ПАТ «Чорноморгідрозалізобетон». Інша частина вказаних кредитних коштів у розмірі $2,32 млн була перерахована іншій белізькій компанії Titan LTD на рахунок у латвійському банку. За даними слідства, компанії CREATIV TRADING SA, Quadra Commodities SA Limited і TITAN LTD контролювались однією групою фізичних осіб.

Також Березкін сам підтвердив той факт, що він інвестував у купівлю заводу «Черноморгідрозалізобетон», під час свідчень у Верховному суді Белізу в 2015 році. За словами правоохоронців, зараз контрольним пакетом акцій «Черноморгідрозалізлбетону» володіють син і дочка Березкіна.

Своєю чергою Березкін спростував причетність його та сім'ї до заволодіння цими коштами. За його словами, в ті часи річний обіг агрохолдингу «Креатив» становив мільярди, а щотижневий – 25 мільйонів доларів.

Нагадаємо, Верховна Рада відхилила подання на нардепа Березкіна. Раніше НАБУ затримало його сина, а пізніше суд узяв його під варту з альтернативою застави.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: