Заволодіння $20 мільйонами держбанку: з'ясувалися деталі справи

Читать на русском
До можливого заволодіння 20 мільйонами доларів може бути причетний член парламенту від депутатської групи Воля народу.
Станіслав Березкін

Організатором заволодіння коштами Ощадбанку в сумі 20 мільйонів доларів є народний депутат від групи «Воля народу» Станіслав Березкін.

Про це журналісту «Слова і Діла» повідомило поінформоване джерело.

Саме щодо нього Спеціалізована антикорупційна прокуратура готує подання про зняття депутатської недоторканності, яке пообіцяли найближчим часом направити до генерального прокурора. Також, за словами співрозмовника, правоохоронці затримали посадових осіб Ощадбанку і ПрАТ «Креатив».

За інформацією журналіста «Слова і Діла», йдеться про кредит ПрАТ «Креатив» (підконтрольний нардепу) в $20 млн отриманий від Ощадбанку на початку 2014 року. При цьому починаючи з грудня 2014 року, ПрАТ «Креатив» не сплачував проценти за користування вищевказаним кредитом, а з січня 2015 року також не здійснював погашення траншу, раніше отриманого за цим кредитним договором. Після чого, у 2016 році розпочався процес банкрутства «Креативу» за судовим рішенням і введено мораторій на задоволення вимог кредитора Ощадбанку. Таким чином, дотепер отримані «Креативом» кредитні кошти держбанку не повернуто, як і проценти, штрафні санкції і пеня.

За версією слідства, вказані дії призвело до збитків Ощадбанку. Згідно з даними, загальна сума заборгованості ПрАТ «Креатив» перед держбанком за кредитним договором від становить 666,18 млн гривень (приблизно $25,77 млн), а збитки Ощадбанку складають 487,67 млн грн (приблизно $18,86 млн).

Крім того, детективи встановили, що ці кредитні кошти у розмірі $20 млн були одразу виведені з ПрАТ «Креатив» та привласнені шляхом укладення між компанією та швейцарською фірмою CREATIV TRADING SA і белізькою Quadra Commodities SA Limited контрактів купівлі-продажу тропічної олії на вказану суму. При цьому фактична поставка товару за цими контрактами здійснена не була.

В Національном бюро встановили, що $10 млн перерахували Quadra Commodities SA Limited в латвійському банку ABLV Bank. Після чого, $7,64 млн перерахували кіпрському офшору Pricewaterhousecoopers Associates Ltd за купівлю фірмою Quadra Commodities SA Limited 100% акцій компанії Barcosta Ventures Limited, яка є власником 97% акцій ПАТ «Чорноморгідрозалізобетон». Іншу частину вказаних кредитних коштів у розмірі $2,32 млн було перераховано іншій белізькій компанії Titan LTD на рахунок в латвійському банку.

За даними слідства, компанії CREATIV TRADING SA, Quadra Commodities SA Limited і TITAN LTD контролювались однією групою фізичних осіб.

Нагадаємо, НАБУ повідомило про підозру екс-голові Держекоінспекції. Раніше детективи призупинили слідство стосовно топ-менеджера «Трейд Коммодіті».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: