Заволодіння $20 мільйонами Ощадбанку: НАБУ затримало сина нардепа Березкіна

Читать на русском
Сина члена Верховної Ради Станіслава Березкіна затримали детективи Національного бюро в справі про заволодіння коштами Ощадбанку.
Максим Березкін справа

Детективи Національного антикорупційного бюро затримали сина народного депутата Станіслава Березкіна Максима, колишнього співвласника агрохолдингу ПрАТ «Креатив».

Про це журналісту «Слова і Діла» розповіло джерело в правоохоронних органах.

Як відомо, детективи НАБУ 23 жовтня затримали 10 осіб за підозрою в причетності до розкрадання 20 мільйонів доларів Ощадбанку. Середин цих осіб опинився й син нардепа Березкіна Максим, який раніше був співвласником агрохолдингу ПрАТ «Креатив». Окрім того, детективи затримали чинну заступницю голови правління Ощадбанку Ірину Земцову, а також інших посадовців держбанку, в тому числі колишніх.

Також НАБУ затримало колишніх бенефіціарів групи компаній «Креатив», низку екс-службових та посадових осіб підприємств, що входять до складу цього агрохолдингу, а також оцінювача.

Нагадаємо, за інформацією журналіста «Слова і Діла», організатором цієї схеми, за версією слідства, є народний депутат від групи «Воля народу» Станіслав Березкін. Заволодіння $20 млн здійснювалося шляхом укладання фіктивних угод про поставку товарів зі швейцарською фірмою CREATIV TRADING SA та белізькою Quadra Commodities SA Limited на вказану суму. При цьому фактична поставка товару за цими контрактами здійснена не була.

У Національному бюро встановили, що $10 млн ПрАТ «Креатив» перерахувало Quadra Commodities SA Limited в латвійському банку ABLV Bank. Після цього $7,64 млн перерахували кіпрському офшору Pricewaterhousecoopers Associates Ltd за купівлю фірмою Quadra Commodities SA Limited 100% акцій компанії Barcosta Ventures Limited, яка є власником 97% акцій ПАТ «Чорноморгідрозалізобетон». Інша частина вказаних кредитних коштів у розмірі $2,32 млн була перерахована іншій белізькій компанії Titan LTD на рахунок у латвійському банку.

За даними слідства, компанії CREATIV TRADING SA, Quadra Commodities SA Limited і TITAN LTD контролювались однією групою фізичних осіб.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: