НАБУ розслідує засекречування спецконфіскації «грошей Януковича»

Читать на русском
Столичний суд зобов'язав Національне бюро відкрити справу за фактом засекречування вироку менеджеру Сергія Курченка.

Детективи Національного антикорупційного бюро на виконання рішення суду порушили кримінальне провадження за фактом засекречування Генеральною прокуратурою спецконфіскаціі «грошей Януковича».

Про це йдеться в рішенні Солом'янського районного суду міста Києва, повідомляє «Слово і Діло».

Як вказується, внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань домоглася кіпрська фірма Akemi Management Limited, яка поскаржилася на бездіяльність НАБУ щодо невнесення даних до реєстру за заявою. Після цього 18 вересня НАБУ внесло відомості до ЄРДР за фактом засекречування службовими особами Генпрокуратури вироку Краматорського міського суду Донецької області від 28 березня 2017 року щодо колишнього директора «Газ України-2020» Аркадія Кашкіна. В результаті цього вироку до бюджету конфіскували близько 1,5 мільярда доларів, які нібито належали оточенню екс-президента Віктора Януковича. Так, ці гроші були конфісковані з рахунків низки офшорних компаній в Ощадбанку.

Крім того, Akemi Management Limited подала клопотання до НАБУ про визнання потерпілою в справі. Проте детектив відмовив. Через це кіпрська офшорка звернулася до суду для оскарження відмови НАБУ. Суд скаргу задовольнив частково й скасував постанову детектива.

Частину зазначених грошей НАБУ вважало коштам народного депутата-втікача, підозрюваного в організації «газових схем» Олександра Онищенка. Тому в Бюро називали цю спецконфіскацію «незаконною».

Як відомо, НАБУ обшукало Ощадбанк у справі «грошей Януковича». Також детективи отримали доступ до документів держбанку в цій справі.

Нагадаємо, НАБУ розслідує списання Ощадбанком коштів спецконфіскації. Раніше Ощадбанк надав детективам частину документів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: