У НАБУ прокоментували спецконфіскацію «грошей Онищенко»

Читать на русском
У НАБУ відреагували на заяви Луценка та Єніна про підігравання Януковичу й спецконфіскацію грошей Онищенка.
фото:112 Україна

У Національному антикорупційному бюро назвали незаконною спецконфіскацію «грошей Онищенка» , а також «нісенітницею» заяви генпрокурора Юрія Луценка про те, що НАБУ нібито підіграє екс-президенту Януковичу, коли намагається отримати рішення суду в його справі.

Відповідну заяву 9 листопада оприлюднила прес-служба НАБУ, повідомляє «Слово і Діло».

«НАБУ не мало б жодних заперечень проти конфіскації цих коштів на користь держави, якби шановні колеги з ГПУ, по-перше, довели, що вони дійсно мають стосунок до громадянина К., щодо якого Краматорським судом був винесений вирок, який і став підставою для спецконфіскації, й, по-друге, домоглися скасування арешту, накладеного на ці кошти раніше в «газовій справі». На превеликий жаль, те, в який спосіб кошти були конфісковані, поставило під удар посадових осіб АТ «Ощадбанк» та створило підстави для подальшого оскарження цього рішення з боку зацікавлених осіб», – ідеться в повідомленні.

При цьому в НАБУ зазначили, що отримали кілька постанов судів, за якими мають почати кримінальні провадження проти працівників Ощадбанку за фактами розтрати.

«Генеральний прокурор або принаймні його заступник Єнін мали б знати, що обтяження, накладене на грошові кошти, діє доти, доки не буде скасоване у встановленому законом порядку на підставі ... Крім того, спецконфіскація не застосовується до грошей, призначених для відшкодування шкоди, заподіяної злочином», – додали в НАБУ.

Одночасно в НАБУ підкреслили, що кошти компанії Quickpace Limited були заарештовані саме для відшкодування збитку, що забезпечило б державі можливість компенсувати збитки від «схеми Онищенка».

Також у НАБУ розповіли, що заарештували кошти після того, як з'ясували, що підконтрольна Сергію Арбузову компанія Prontoservus Limited, яка була співзасновником і власником Quickpace Limited, продала частину компанії та її активи безпосередньо Олександру Онищенку.

Арешт був накладений на українські активи компанії Prontoservus Limited – рахунки Quickpace Limited в Ощадбанку, Укрексімбанку та Експобанку.

«На момент арешту на зазначених рахунках перебували кошти та облігації внутрішньої державної позики на загальну суму 157,24 мільйона доларів і 252,18 мільйона гривень», – уточнили в НАБУ.

Водночас у НАБУ зазначили, що досі не встановили жодного зв'язку компанії Quickpace Limited та її заарештованих активів з Аркадієм Кашкіним (екс-директор компанії «Газ України-2020» – ред.).

При цьому в НАБУ з весни знали, що рахунки компанії фігурували в рішенні Краматорського суду про спецконфіскацію, що не викликало в них претензій, доки кошти були на місці, й не розповідали б про зникнення заарештованих грошей, якби депутат Тетяна Чорновол не заявила, що НАБУ тисне на Ощадбанк, щоб «повернути гроші Онищенка».

Крім цього, в Бюро підкреслили, що «заяви ж генерального прокурора про те, що НАБУ нібито «підіграє Януковичу» й нібито намагається отримати «засекречене рішення суду» на його користь, є просто безглуздими».

У НАБУ додали, що «секретність» рішення суду, про який говорив Луценко, «дещо перебільшена», оскільки його фрагменти були оприлюднені в ЗМІ й усе ще доступні для ознайомлення зацікавленим особам.

Нагадаємо, 8 листопада в НАБУ заявили, що заарештовані кошти Онищенка зникли з рахунків, на що генпрокурор Луценко відреагував заявою, що ці гроші потрапили під рішення суду про спецконфіскацію 1,5 мільярдів доларів оточення Януковича, яке було засекречене постановою військової прокуратури.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: