Спецконфіскація $1,5 мільярда Януковича: чи можуть відсудити конфісковані гроші

Читать на русском
Віталій Куликполітичний експерт

Є запитання щодо ролі Гонтаревої та компанії, яку представляли в закупівлі, але щодо рішення суду позиція Генпрокуратури та слідства більш-менш об’єктивна й закономірна. Принаймні розставлені акценти.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик, оцінюючи звіт генпрокурора щодо спецконфіскації коштів екс-режиму.

«Україна протягом двох перших років після революційних подій не могла повернути собі активи через відсутність політичної волі, не було готовності працювати в асиметричних відносинах та укладати угоду зі слідством для учасників відмивання грошей. Була знайдена формула, яку не можна назвати чистою з точки зору правового рішення, дотримання всіх принципів, духу верховенства права, але ця формула дала можливість повернути ці активи», – зазначив Кулик.

Фахівець наголосив, що наразі до повернення цих активів закладені всі запобіжники, які унеможливлюють відсудження в судах грошей назад.

«У цьому звинувачують ГПУ противники спецконфіскації, але даремно. Є запобіжники, в тому числі 30 вироків, засуджений навіть екс-заступник міністра економіки, є вироки в Латвії, де конфісковані та арештовані офшори», – підкреслив він.

На його думку, тут річ в іншому. Зокрема, є можливості для заробляння грошей адвокатами, які можуть затягнути цю справу на п’ять років і створити якусь кампанію в Україні, що грала б на підтримку адвокатських контор, які видали кошти на справу.

«Така історія цілком можлива, тут інтереси багатьох можуть співпасти. Проте щодо того, що ці гроші незаконні, їх взагалі немає чи їх можуть відсудити, то це не відповідає дійсності. Гроші вже на рахунках Держказначейства. Вони дали можливість збільшити фінансування армії, зарплати та пенсії», – додав експерт.

З іншого боку, багато запитань до Генпрокуратури щодо розслідування справи заступника Гонтаревої, уточнив він.

«Вона вела переговори з представниками ПлатинумБанку, з представниками російських банкірів. Є там прогрес чи ні? При цьому є сподівання, що саму Гонтареву також допитають. Крім того, є питання щодо розслідування, які були до Луценка. Йдеться про Махніцького та Ярему, адже за них були виведені основні активи. Фактично, ми втратили час для повернення цих активів», – пояснив політолог.

За його словами, є позитив, але хотілося б почути більше від ГПУ, а не лише про 1,5 мільярда, існування яких не викликає сумнівів.

«Склянка поки напівпорожня», – резюмував Віталій Кулик.

За даними порталу, ще навесні минулого року {embed:promise:url:42936:[генпрокурор повідомив, що і гроші, і стратегічні об'єкти нерухомості в Україні та за кордоном будуть повертатися в українську власність] .

Додамо, Юрій Луценко заявив, що в планах отримати ще 3 мільярди гривень спецконфіскації в першій половині 2018 року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: