Комітет визнав законними подання на нардепа Березкіна

Читать на русском
Парламентський комітет підтримав подання генпрокурора про зняття недоторканності з члена Верховної Ради Станіслава Березкіна.
Станіслав Березкін

Комітет із питань регламенту та організації роботи Верховної Ради визнав законним подання про притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата від групи «Воля народу» Станіслава Березкіна.

Таке рішення ухвалили на засіданні комітету, повідомляє «Слово і Діло».

Комітет визнав подання на притягнення до відповідальності законним, проте наголосив на низці недоліків, підтримавши його. На думку членів комітету, немає прямих доказів того, що Березкін безпосередньо організовував вчинення кримінального правопорушення.

Також депутати визнали законним подання на взяття під варту й затримання нардепа, однак порахували їх недостатньо мотивованими. Тому їх не підтримали.

Подання на нардепа Березкіна на комітеті представляв генеральний прокурор Юрій Луценко та його заступник-керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький. Генпрокурор вказував, що Березкін міг організувати кримінальне правопорушення, а саме заволодіння 20 мільйонами доларів Ощадбанку, виділених аграрному холдингу «Креатив» у вигляді кредиту за підробленими документами. У зазначеному провадженні було повідомлено про підозру 10 особам, у тому числі сину нардепа Максиму Березкіну. Пізніше суд узяв його під варту з альтернативою застави.

Луценко також зазначав, що після отримання кредитних коштів вони відразу ж виведені на рахунки швейцарської фірмі CREATIV TRADING SA й белізької компанії Quadra Commodities SA Limited за договорами купівлі-продажу товарів тропічної олії на зазначену суму. При цьому фактична поставка не була проведена. Надалі $10 млн перерахували Quadra Commodities SA Limited в латвійському банку ABLV Bank. Після цього $7,64 млн перерахували кіпрському офшору Pricewaterhousecoopers Associates Ltd за купівлю фірмою Quadra Commodities SA Limited 100% акцій компанії Barcosta Ventures Limited, яка є власником 97% акцій ПАТ «Чорноморгідрозалізобетон». Іншу частина вказаних кредитних коштів у розмірі $2,32 млн була перерахована іншій белізькій компанії Titan LTD на рахунок у латвійському банку. За даними слідства, компанії CREATIV TRADING SA, Quadra Commodities SA Limited і TITAN LTD контролювались однією групою фізичних осіб.

Крім того, генпрокурор повідомив, що Березкін підтвердив той факт, що він інвестував у придбання заводу «Чорноморгідрозалізобетон» під час свідчень у Верховному суді Белізу в 2015 році. Також політик нібито підтвердив той факт, що він володіє цим заводом.

Прокурор САП Валентин Мусіяка заявив, що наразі контрольним пакетом акцій «Чорноморгідрозалізобетону» володіють син і дочка Березкіна. Він додав, що Ощадбанк почав претензійну роботу щодо неповернення кредиту агрохолдингом лише після початку слідства НАБУ.

Своєю чергою,сам Березкін усі звинувачення спростував. Він заявив, що ані він, ані його сім'я до цього не причетні. Нардеп додав, що агрохолдинг «Креатив» тоді отримував по $20 млн щотижня й мав мільярдний обіг.

Нагадаємо, сам Березкін розповів деталі провадження. Також суд залишив на посаді заступницю голови Ощадбанку Ірину Земцову, яку підозрюють у цьому провадженні. Суд також узяв її під варту, проте вона вже вийшла під заставу.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: