Погоджувальна рада: за що фракції та групи готові голосувати 20-23 листопада

Читать на русском

Холодні батареї українців вилилися в гарячу дискусію на Погоджувальній раді. Народні депутати обговорювали проблеми з опалювальним сезоном, ціну на газ, а також бюджетний процес. «Слово і Діло» докладно розбиралося, за що фракції та групи готові голосувати.

Пленарний тиждень народні депутати почнуть із розгляду блоку питань аграрної політики, який не завершили минулого разу. Також на вівторок плануються зміни до Конституції України щодо перейменування Кіровоградської та Дніпропетровської областей. У середу – традиційно питання ратифікації. Крім того, спікер Ради Андрій Парубій сподівається розпочати розгляд законопроекту про кримінальні проступки. «Це друге читання, там майже тисяча поправок. І є пропозиція, щоб ми в середу почали розгляд цих поправок і, відповідно, в четвер змогли вийти вранці на ухвалення рішення», – зазначив він.

На порядку денному четверга – зміни до Бюджетного та Податкового кодексів. «І пропонується, розгляд у четвер Податкового та Бюджетного кодексів, а також низки питань, що стосуються ухвалення бюджету: між ними друге читання про виділення коштів на ЦВК, у тому числі й на кібербезпеку, про державні закупівлі – законопроект, який ми відтягаємо вже другий тиждень, але я впевнений, ми маємо його ухвалити», – розповів Парубій.

«Діарея мозку» в Раді: як минув пленарний тижденьУ Верховній Раді цього тижня слухали звіт правоохоронців, писали листа Володимиру Путіну та ухвалювали закони щодо євроблях.

Парубій також зазначив, що цього тижня важливо ухвалити державний бюджет на 2019 рік, адже від нього також залежить питання виділення наступного траншу фінансової допомоги.

Обговорювалася, звичайно, ситуація зі зривом опалювального сезону в деяких містах України. Фракція «Блоку Петра Порошенка» запропонувала підписати постанову про перевибори в Смілі (Черкаська область). Голова фракції Артур Герасимов також вважає, що правоохоронні органи мають розслідувати цю ситуацію. «Народний фронт» також покритикував місцеву владу за провал опалювального сезону

Лідерка «Батьківщини» Юлія Тимошенко знову критикувала підвищення ціни на газ для населення, а Олег Ляшко нагадав, що Радикальна партія зареєструвала проект постанови про скасування цього рішення. За словами «радикала», постанову підписали голови шести парламентських фракцій і груп. «Другий пункт – дати український газ українського видобутку українським громадянам за справедливою ціною. Тому що та ціна, яку сьогодні платять люди, – це абсолютно непідйомна, космічна ціна», – додав він.

Група «Відродження» розкритикувала високі зарплати керівників «Нафтогазу України». Пройшовся Віктор Бондар також і по зарплатах очільників інших державних підприємств – «Укрпошти» та «Укрзалізниці».

Ярослав Москаленко від «Волі народу» вимагав ухвалити постанову про мораторій на відключення енергоносіїв у опалювальний період. Крім того, він заявив, що прийшов час створити тимчасову слідчу комісію й провести аудит роботи в державних компаніях «Укргазвидобування» та «Нафтогаз».

«Опозиційний блок» знову заявив, що не голосуватиме за держбюджет-2019. «Цей бюджет заганяє далі в бідність населення країни й дає більше фінансів силовим структурам, які насправді виявляють повну безпорадність при розслідуванні резонансних злочинів. І ми не будемо голосувати за такий бюджет, який за реального рівня інфляції практично знижує соціальні стандарти», – сказав голова фракції Юрій Бойко. Також нардеп закликав Парубія винести на розгляд проект нового Виборчого кодексу.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, регламентний комітет Верховної Ради визнав законним подання про притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата від групи «Воля народу» Станіслава Березкіна.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: