Сміла та Кривий Ріг без опалення. З чим проблеми та який вихід?

Читать на русском
Сергій Дяченкоенергетичний експерт

Дійсно, є області, які перейшли на автономне опалення. Перехід вдався в Закарпатській області. Це питання виключно місцевої влади. Однак централізоване опалення також має право на існування.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт з енергетичних питань Сергій Дяченко, оцінюючи запровадження надзвичайного стану в Смілі та закриття навчальних закладів у Кривому Розі через відсутність опалення.

«Якщо говорити про економічну ефективність, то централізоване опалення має право на існування. За достатнього рівня теплового навантаження у великих містах найбільш ефективні теплоенергоцентралі, оскільки там комбіноване виробництво», – зазначив Дяченко.

У великих містах централізоване опалення має право на існування, просто потребує певної культури управління цим господарством, підкреслив він.

За його словами, в нас відсутня така культура управління, тому є проблеми з опаленням у містах.

«Київ продемонстрував бездарність цьогоріч дуже яскраво й наочно. Абсолютно не грамотно була проведена КМДА передача теплового господарства від «Київенерго» до муніципальної структури. Були суди, розбірки, відсутність газу», – уточнив експерт.

Наскільки подорожчають газ, світло та опалення в найближчі чотири рокиЯкщо прогноз Мінекономрозвитку справдиться, то ціни на газ у 2018 році зростуть на 18 відсотків, що призведе до подорожчання світла й тепла. Ми вирішили з'ясувати, наскільки зростання тарифів за комуналку встигатиме за збільшенням мінімальної зарплати.

Локальні форми, індивідуальні, малі форми, коли роблять, наприклад, котельню на мікрорайон, – усе це має право на існування. Мабуть, для багатьох обласних міст це був би вихід, але це все мусить бути організаційно, оскільки помилки призводять до того, що цілі населені залишаються пункти без тепла, додав він.

«Сьогодні багато хто поводиться не як муніципальний управлінець, а як бізнесмен. Багато питань вирішуються з головною метою – забрати бізнес. Як це розвести, як бути з боргами, ніхто не замислюється. В першу чергу думають про бізнес. Це майже скрізь так. Тому в цій ситуації питання до муніципального управління, стратегії та регіонального керівництва», – пояснив фахівець.

Те, що в Закарпатській області перейшли на автономне опалення, показало, що це надійніше. Локальна система опалення не так залежить від мереж, наголосив він.

«Вартість залежить від будівлі. Там можна заощадити до 60%. Також можна робити системи, які організують подачу тепла дозовано чи залежно від того, є хтось вдома чи немає, зменшуючи подачу до будинку в такому разі», – акцентував експерт.

Він уточнив, що ці проекти не так багато коштують, але мають переваги, дозволяють заощаджувати. Звичайно, на рівні населення, такі системи нереально забезпечити з фінансового боку, але муніципальна влада могла б знайти вихід.

«Муніципальна влада може знайти можливості для фінансування, кредитування. Зараз є різноманітні фонди енергоефективності. З теплом і теплоподачею найбільші проблеми в комунальному господарстві. Тому саме реформа теплового господарства мусить бути на першому місці», – резюмував Сергій Дяченко.

На скільки подорожчають газ, світло та опалення в найближчі чотири роки – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: