Заволодіння $20 мільйонами: НАБУ повідомило про підозру заступнику голови Ощадбанку

Читать на русском
Заступнику голови правління Ощадбанку та іншим посадовим особам банку детективи Національного бюро повідомили про підозру.

Детективи Національного антикорупційного бюро України під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури повідомили про підозру в заволодінні 20 мільйонів доларів Ощадбанку 10 особам, серед який чинний заступник голови правління державного банку Ірина Земцова.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби НАБУ, повідомляє «Слово і Діло».

За інформацією відомства, детективи затримали чинного заступника голови правління Ірину Земцову, колишнього начальника управління проектного фінансування і чинну начальницю цього управління Ощадбанку. Решта підозрюваних, як вказують у НАБУ, колишні бенефіціари групи компаній «Креатив», низка екс-службових та посадових осіб підприємств, що входять до складу цього холдингу, а також оцінювач. Дії всіх підозрюваних кваліфіковані за ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 364, ч. 1 ст. 366, ч. 3 ст. 209 КК України.

Заволодіння $20 мільйонами держбанку: з'ясувалися деталі справиДо можливого заволодіння 20 мільйонами доларів може бути причетний член парламенту від депутатської групи «Воля народу».

«За даними слідства, у період 2013-2015 років посадові особи приватних підприємств, що входили до ПрАТ «Креатив», у змові з посадовцями Ощадбанку підробили документи з метою отримання в держбанку кредиту на суму $20 млн буцімто на купівлю насіння соняшника. Після отримання коштів тодішні власники «Креативу» вивели їх за кордон на рахунки компаній, зареєстрованих у Белізі та Швейцарії. А згодом цими ж грошима сплатили купівлю корпоративних прав компаній, що володіли цінною нерухомістю», – відзначили в НАБУ.

У Бюро додали, що детективи мають докази, що, ухвалюючи рішення про надання кредиту, посадові особи Ощадбанку спиралися на неперевірені, а іноді і підроблені документи, частина з яких створювалася при їх же участі. Таким чином, за версією слідства, в результаті таких дій з Ощадбанку фактично вивели $20 млн і нанесли збитків на суму 133 млн грн.

Наразі детективи здійснюють невідкладні слідчі дії, вирішується питання про обрання підозрюваним запобіжного заходу.

Нагадаємо, НАБУ затримало 10 осіб за підозрою в заволодінні $20 млн Ощадбанку за участю нардепа. Пізніше, журналіст «Слова і Діла» дізнався деталі справи і прізвище депутата.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: