Затримані 10 осіб у справі про розкрадання коштів держбанку за участю нардепа

Читать на русском
Подання про надання дозволу на притягнення народного депутата до кримінальної відповідальності найближчим часом буде надіслане генеральному прокурору України.

Під наглядом прокурорів САП детективами НАБУ здійснюється досудове розслідування кримінального провадження, предметом якого є організоване народним депутатом України та приведене до виконання його близькими родичами та бізнес-партнерами заволодіння 20 мільйонами доларів США державного банку.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиаланням на сторінку САП у Facebook.

Як встановлено слідством, один із народних депутатів організував наприкінці 2013 року заволодіння шляхом зловживання службовим становищем керівниками підконтрольного йому підприємства коштами державного банку в сумі 20 млн грн під приводом отримання кредиту. Вказані кошти необхідні були для забезпечення купівлі корпоративних прав одного з підприємств на узбережжі Чорного моря.

Але оскільки розмір забезпечення для видачі кредиту було недостатнім, за попередньою змовою з працівниками банку, залученими до злочину, співучасниками складений договір про начебто поставку товару, за яким право вимоги грошових коштів на суму понад 100 млн грн було передане як забезпечення кредиту.

Після ухвалення наприкінці робочого дня рішень кредитного комітету та правління банку про видачу кредиту, фактично вночі відповідний договір був невідкладно підписаний. На виконання запланованого отримані кредитні кошти були перераховані на рахунки в іноземних банках і використані для придбання корпоративних прав одного з підприємств на морському узбережжі. Вказані корпоративні права надалі розподілені між сином, дочкою народного депутата та його колишнім бізнес-партнером.

Слід зазначити, що окрім втрати коштів внаслідок безпідставної видачі кредиту, банківська установа також зазнала збитків на суму сформованого резерву – понад 130 млн грн.

Наразі 10 осіб затримані, їм повідомляється про підозру й готуються клопотання про застосування запобіжних заходів. Подання про надання дозволу на притягнення народного депутата до кримінальної відповідальності найближчим часом надішлють генеральному прокурору України.

Раніше прокурор САП дочитав майже до половини обвинувачення Насірову.

Також нагадаємо, СБУ розслідує можливе незаконне використання НАБУ прослуховування САП.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: