Мінфін оцінив імовірність дефолту в 2019 році

Читать на русском
За оцінкою Мінфіну, якщо запровадити НнВК для всіх компаній, прямі втрати бюджету складуть 46,7 млрд гривень, компенсувати які буде неможливо.

Міністерство фінансів попереджає, що введення податку на виведений капітал замість податку на прибуток залишить Україну без програми Міжнародного валютного фонду й призведе до дефолту вже в 2019 році.

Про це йдеться в повідомленні на сайті відомства, пише «Слово і Діло».

Загроза дефолту: чи є ризики та чи можливо уникнути кризи в 2018 році?У НБУ впевнені, що Україні не загрожує дефолт до 2020 року. При цьому нещодавно в Нацбанку говорили, що якщо Україна не отримає траншу від МВФ до літа, то не отримає грошей узагалі. Оцінили ситуацію експерти.

Відзначається, що МВФ погодився із запровадженням НнВК в Україні, але лише для компаній з річним оборотом до 200 млн грн і за умови, що вони мають авансом заплатити 50% від суми податкових зобов'язань із податку за прибуток за 2018 рік. В такому випадку НнВК буде введений для 98% юридичних осіб, але залишилися два відсотки, які генерують до 85% загальної суми податку на прибуток, продовжувати його платити. Йдеться про 4500 найбільших компаній.

«Така модель оподаткування обговорювалася з МВФ, і після важких переговорів була узгоджена як можлива», – повідомили в міністерстві.

За оцінкою Мінфіну, якщо запровадити НнВК для всіх компаній, прямі втрати бюджету складуть 46,7 млрд грн, компенсувати їх буде неможливо.

«МВФ на робочому рівні затвердив нову програму stand-by для України. Передумовою для затвердження програми радою Фонду є виконання Україною взятих на себе зобов'язань у сфері фіскальної стабільності та відповідальності, а також збалансованого бюджету і зменшення бюджетного дефіциту. Тільки за умови продовження співпраці МВФ Україна може уникнути дефолту за борговими зобов'язаннями», – зазначають у відомстві.

Раніше в Мінфіні пояснили, кого торкнеться податок на виведений капітал.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: