Чи загрожує країні дефолт без кредитів МВФ?

Читать на русском
Володимир Сіденкоекономічний експерт

Україна увійшла в період серйозних виплат за зовнішніми боргами. Звичайно, за таких обсягів припливу капіталу в економіку країни буде дуже важко обслуговувати ці борги. Якби приватні інвестиції йшли більш потужно, то ми могли би обійтися без МВФ.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт економічних програм Центру Разумкова Володимир Сіденко, оцінюючи заяву міністра соцполітики Андрія Реви про те, що Україна може опинитися на межі дефолту без коштів МВФ.

«Україна істотно залежить від запозичень на зовнішніх ринках та фінансування міжнародних організацій. Обсяги, які поки покриваються золотовалютними резервами, є, але дані про структуру цих ресурсів закриті. Тобто важко оцінити, яка частина з них реально є ліквідною, а яка зв’язана умовами, на яких вони розміщені за межами країни», – зазначив Сіденко.

Обсяги, які потрібно виплатити цього року, через відсутність вільних ресурсів можуть не бути покриті, уточнив він.

«Тому загроза дефолту є, питання лише в тому, наскільки вона близька. Все залежить від наявних резервів», – додав економіст.

Він підкреслив, що, за різними даними, реально в нашому розпорядження близько 8 мільярдів доларів на виплати.

«Тому є загроза, що ми просто обнулимо всі резерви за цей рік. Однозначно, це ставить країну на межу дефолту», – пояснив експерт.

Він нагадав, що після Давоса прозвучали більш оптимістичні заяви від директора-розпорядника МВФ.

«Можливість отримати хоча б один транш від МВФ у нас ще може бути», – наголосив фахівець.

На його думку, сам МВФ не зацікавлений у тому, щоб в Україні справа дійшла до дефолту, з політичних міркувань.

«Мабуть, шукатимуть компроміс. Тим більше президент нібито пішов на те, щоб усе-таки ухвалити антикорупційні законопроекти. Тому не варто поки бути фаталістами. Робота триває», – підкреслив експерт.

На його переконання, стратегічно вирішувати проблеми слід шляхом прискорення структурних реформ в економіці.

«Покладатися весь час на кредити МВФ – не вихід для України», – резюмував Володимир Сіденко.

За даними «Слова і Діла», минулого року міністр фінансів України Олександр Данилюк заявив, що всі борги України, які утворилися за останні роки, будуть виплачені. Досі обіцянка має статус «у процесі».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: