Загроза дефолту: чи є ризики та чи можливо уникнути кризи в 2018 році?

Читать на русском
Ерік Найманфінансовий аналітик
Андрій Бліновекономічний і фінансовий експерт

2018 рік дійсно можна пережити без потрясінь і дефолту, але ось у подальшому ситуація буде непростою.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів керівний партнер компанії Capital Times Ерік Найман, оцінюючи загрозу дефолту та заяву НБУ про те, що Україні не загрожує дефолт до 2020 року.

«Уже в 2019 році питання обслуговування зовнішніх боргів вийде на порядок денний. Річ у тім, що є речі, які не залежать від Нацбанку. Це в першу чергу думка інвесторів про Україну. І без кредитів МВФ ця думка залишатиметься дуже слабкою. Іншими словами, міжнародні інвестори вкрай неохоче рефінансуватимуть борги, щойно виникне хоча б найменша потенційна небезпека», – зазначив Найман.

Тому, на його думку, прогнози НБУ щодо дефолту на наступні роки можна ставити під сумнів.

Потрібно розуміти чиновників НБУ, які зробили необережне висловлювання на початку року про те, що якщо Україна не отримає траншу МВФ до літа, то коштів уже не буде, нагадав експерт.

«Зараз НБУ, по суті, намагається нейтралізувати ситуацію своїми оптимістичними прогнозами. Це радше направлено на захист чиновників НБУ від можливого звільнення, ніж для преси», – пояснив він.

На його переконання, все одно ніхто не скаже чесно, якою є реальна ситуація.

«Ніколи жодна влада чесно не зізнавалася, що нам загрожує дефолт. І ця не зізнається. Це вже коли очевидне стає фактом і вони розуміють, що суперечити фактам не можна, тоді визнають. Поки загроза дефолту не є очевидною, всі чиновники спростовуватимуть», – підкреслив Ерік Найман.

Фінансовий експерт Андрій Блінов вважає, що в 2018 році про дефолт говорити зарано, а борги ми віддамо.

«Є прошарок і за внутрішніми, і за зовнішніми зобов'язаннями, але ось 2019-й і наступні роки – дуже ризикові. У нас зростають виплати за євробондами, попереду рішення арбітражу щодо транзиту газу, а нам потрібно купувати газ у РФ, висить «борг Януковича». Якою б політичною не була ця позика в 2013 році, її потрібно гасити, причому з відсотками й пенею. Все це кошти, які потрібно шукати уряду», – акцентував він.

Згідно з його прогнозом, уряд проведе розрахунки в 2018 році, але невідомо, чи буде в 2019-му можливість розмістити нові випуски облігацій.

«Україна долатиме боргову проблему наступним чином: зараз ми активно запозичуємо, готуючись потенційно до негараздів. Якщо Мінфін проспить вікно можливостей, ми ризикуємо зіткнутися із серйозною кризою, хай не в 2018 році, але в подальшому, якщо не підготуємося до цих проблем», – резюмував Андрій Блінов.

За даними «Слова і Діла», ще влітку минулого року прем'єр-міністр Володимир Гройсман обіцяв, що до кінця 2017 року Україна отримає черговий транш від МВФ. Однак, як відомо, кредитори не надали допомоги Києву.

При цьому в Мінфіні впевнені, що всі борги України, які утворилися за останні роки, будуть виплачені.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: