Дефолт і відмова в транші МВФ: в чому криється реальний ризик для України

Читать на русском
Володимир Сіденкоекономічний експерт

Україна пройшла досить великий шлях у виконанні умов МВФ, зважаючи на ухвалення пенсійної та медичної реформи. Але цього недостатньо. До боротьби з корупцією є багато питань.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт економічних програм Центру Разумкова Володимир Сіденко, оцінюючи заяву НБУ про те, що цього року Україні не варто розраховувати на кредит МВФ.

«Катастрофічних наслідків не буде, але питання не лише в МВФ. Загальні тенденції розвитку української економіки не вказують на те, що кошти, які вливаються, мають відверто позитивний вплив на українську динаміку», – констатував Сіденко.

Експерт підкреслив, що в Україні в принципі гіпертрофована увага до зовнішнього фінансування.

«Річ у тім, що ми самі викривлюємо ситуацію, яка визначає траєкторію нашого розвитку. Ми набагато більше залежимо від того, що відбувається всередині країни, а не від зовнішніх ресурсів, які вливаються в нашу економіку. Цю позицію слід переглянути», – пояснив фахівець.

За його словами, ситуація із зовнішнім балансом непроста, оскільки потрібно виплачувати борги, що також впливає на рішення МВФ.

«Тому якщо коштів не вистачатиме, то й на МВФ це вплине. Борги просто не буде змоги віддати. У нас є боргові зобов’язання, можна це назвати як завгодно, в тому числі й ризиком дефолту. Ми лякаємося слова дефолт, але це не головна проблема. Не того боїмося», – додав Сіденко.

Не варто пов’язувати перспективи розвитку України виключно з тим, що робить МВФ. Занадто багато уваги ми звертаємо на слова та рішення Фонду.

Він зазначив, що набагато більше, ніж від МВФ, ми залежимо від того, чи збільшуватиме український бізнес інвестиції в українську економіку, чи будуть якісь інноваційні шляхи.

«Головне, щоб не було дефолту нашої політики реформ. А це не лише те, що якісь реформи не ухвалили чи не виконали умови кредиторів. Це коли реформи ухвалюються, а результату немає. Ось тоді наступає головний дефолт», – уточнив економіст.

На його думку, той факт, що в суспільстві зростає напруга, якраз свідчить про те, що багато наших реформ проявляються суперечливо.

«Люди не бачать істотних позитивних зрушень в якості свого життя, в якості розвитку країни. Дефолт через рішення МВФ не є критичним питанням. Проблема в іншому – за 3,5 роки реформ ми маємо сумнівні й суперечливі результати. Ми не того боїмося. Головне – не довести до дефолту курсу ринкових реформ», – резюмував Володимир Сіденко.

Раніше «Слово і Діло» дізналося, як українці сприймають співпрацю з кредиторами.

Нагадаємо, в Мінфіні спочатку розраховували отримати два транші від МВФ, а згодом міністр фінансів Олександр Данилюк запевнив, що до кінця 2017 року Україна отримає фінансову допомогу Фонду. Повний перелік його обіцянок – за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: