Чи є ризик дефолту та чому Захід підтримує Україну, попри імітацію реформ?

Читать на русском
Андрій Новакекономіст

Без кредитів МВФ Україна не зможе перекрити зовнішній борг. У підсумку є ризик, що вже в 2019 році доведеться оголосити дефолт державного бюджету.

Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловив голова Комітету економістів України Андрій Новак, передає «Слово і Діло».

Економіст нагадав, що під час візиту до Києва Федеріка Могеріні прямо заявила, що в обмін на допомогу чекають більшого прогресу з нашого боку.

«Допомога ЄС Україні макрофінансова, а значить, кошти підуть на підтримку Нацбанку для поповнення золотовалютних резервів та уряду для вирішення бюджетних проблем. В уряді ці гроші йдуть на погашення зовнішнього боргу», – констатував експерт.

Він наголосив, що в найближчі три роки в України буде пік зовнішніх виплат, де 20 мільярдів доларів – гарантований державою борг, а 5 мільярдів – борг державних підприємств.

«Якщо вони не зможуть його обслуговувати самостійно, доведеться виплачувати з державного бюджету. Тому, якщо за ці три роки ми не будемо мати нових валютних вливань, то самостійно ми не зможемо покривати цей зовнішній борг. І якщо не буде нових валютних вливань, щоби перекривати цей борг, то в 2019 році нам доведеться оголосити дефолт державного бюджету», – пояснив експерт.

Крім того, ця допомога спрямована на забезпечення стабільності грошової одиниці, додав він.

«Три роки транші до нас надходили, але чи вплинуло це на стабілізацію курсу гривні? Ні, гривня продовжувала девальвувати. Тому логічно, що виникає питання, для чого ми ці гроші беремо», – уточнив економіст.

За його словами, річ у тім, що попри імітацію реформ, на рівні «Великої сімки» ухвалили важливе політичне рішення підтримувати Україну за будь-яких обставин.

«Причина в тому, що Україна – єдина держава, яка реально зупиняє російську агресію. Але сьогодні нас підтримують на мінімальному рівні, щоб ми «втрималися на плаву». Якщо ми хочемо отримувати значно більше коштів, то тут уже потрібно робити справжні реформи, а не імітувати їх», – резюмував Андрій Новак.

Як відомо, підсумковий обсяг державного та гарантованого боргу України станом на 1 січня 2018 року вже перейшов позначку 2,14 трильйона гривень.

За даними «Слова і Діла», міністр фінансів України Олександр Данилюк обіцяє, що всі борги України, які утворилися за останні роки, будуть виплачені.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: