Навіщо влада говорить про дефолт та чи є альтернатива кредитам МВФ?

Читать на русском
Дмитро Яблоновськийфінансовий аналітик

Коли влада говорить про дефолт, цьому є кілька причин. По-перше, вони говорять про реальні загрози й очікують, що реально щось станеться. По-друге, коли хочуть зрушити з мертвої точки обговорення якихось питань.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів начальник департаменту фінансових досліджень компанії GfK Ukraine Дмитро Яблоновський, оцінюючи ситуацію з наданням траншу МВФ та загрозу дефолту.

«Коли поточних стимулів, щоб встановити співпрацю, недостатньо, то починають говорити про загрози. Тому що просто немає кредитів – це одна річ, а вже дефолт – зовсім інша», – зазначив Яблоновський.

На його думку, в результаті ніхто не зацікавлений у тому, щоб допустити дефолт.

«Влада може шукати альтернативні джерела фінансування. Наприклад, держава може позичати гроші не обов'язково у МВФ, а на відкритому ринку, в приватних позичальників. Але це все дуже ризиковано. По-перше, відразу ж виникає питання, якою буде відсоткова ставка. По-друге, оскільки це валютний борг, то на внутрішньому ринку навряд чи зможуть позичити. Це будуть дорогі гроші, образно кажучи», – пояснив фахівець.

Постане питання ціни, констатував Яблоновський.

Примарна надія: чому МВФ не виділяє Україні п'ятий траншОстанній транш МВФ Україна отримала ще в квітні 2017 року. Слово і Діло розбиралося, в чому причина затримки фінансування й коли на нього можна чекати.

«Минулого року економіка зростала й ставки від МВФ були оптимальними. Якщо виходити з програми МВФ, то ми підвищуємо свої ризики як позичальника. Навіть якщо ми будемо позичати в когось, окрім МВФ, у приватних позичальників на зовнішніх ринках, то їхня позиція буде приблизно такою: якщо ви з МВФ не співпрацюєте, значить, вам більш ризиковано позичати. Тому цей ризик закладуть у більш високий відсоток за боргами», – уточнив експерт.

Третій варіант – частково можуть допомагати державні банки, але це також погана схема, додав він.

«Держбанки існують не для того, щоб таким чином допомагати», – підкреслив він.

«Чи буде держава шукати інші джерела, чи все-таки підрахує й знайде можливість відновити співпрацю з МВФ, поки під питанням. Другий варіант – набагато кращий. Річ не лише в транші. Це проведення реформ, які є в зобов'язаннях перед МВФ. Наближаються вибори. І що менше у влади зобов'язань, то більше вона схильна не проводити реформи», – резюмував Дмитро Яблоновський.

Детальніше про те, чому МВФ не виділяє Україні п'ятий транш, – у нашому огляді.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: