Трудова міграція: в НБУ пояснили, чому невигідно їхати з України

Читать на русском
Українці не їхатимуть на заробітки до Польщі. Національний банк розповів, чому рідна країна стане більш привабливою.
Ілюстративне фото.

Національний банк очікує на подальше зниження інтенсивності трудової міграції з України до Польщі з огляду на перспективи уповільнення економічного зростання в Польщі.

Як пише «Слово і Діло», про це йдеться в інфляційному звіті НБУ за жовтень 2018 року.

Як нагадали в НБУ, за прогнозом Міжнародного валютного ринку, зростання ВВП у Польщі уповільниться до 3,5% у 2019 році та 2,8% в середньостроковій перспективі.

Уповільненню міграції сприятимуть зниження темпів створення нових робочих місць та зростання зайнятості, на які вказують останні кон'юнктурні опитування польських підприємств, а також стримана зацікавленість польських роботодавців у залученні на відкриті вакансії працівників з України, зазначили в Нацбанку.

«Водночас ризик посилення міграційних процесів залишатиметься вагомим через збільшення зацікавленості українців у працевлаштуванні в інших країнах за кордоном. Про це, зокрема, свідчать дані пошукової системи Google – з другої половини 2017 року зросла кількість запитів на пошук роботи в Чехії. Крім того, в кількох європейських країнах оголошені плани щодо спрощення процедур для працевлаштування іноземних громадян», – наголошується в документі.

Кадри на виїзд: чим небезпечна трудова міграція українців за кордонЧого чекати від трудової міграції українців за кордон – нових можливостей чи занепаду? Непрості виклики, з якими нам всім доведеться мати справу, аналізував політолог Олександр Радчук.

Як писало видання Rzecz Pospolita, Польщі загрожує економічна криза в разі масового відтоку українських трудових мігрантів до Німеччини. За даними видання, зараз у Польщі офіційно працевлаштовані 569 тисяч іноземців, переважна більшість з яких (426 тисяч) українці.

Раніше Національний банк України прогнозував зниження тиску трудової міграції українців на зростання заробітної плати.

Як повідомлялося, обсяг приватних переказів в Україну з-за кордону в другому кварталі 2018 року склав 2,819 мільярда доларів. Це на 24% більше, ніж за аналогічний період минулого року, 2,262 мільярда доларів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: