Хуг залишає свою посаду: як місія ОБСЄ працювала в 2014-2018 роках

Читать на русском

Завтра, 31 жовтня, свою посаду залишає заступник голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Александр Хуг. В Україні Хуг працював з моменту розгортання місії, тобто з 2014 року. За більш ніж чотири роки робота СММ на Донбасі неодноразово зазнавала критики, її спостерігачі потрапляли до різних скандалів, а сам Хуг іноді досить двозначно висловлювався про конфлікт. «Слово і Діло» сьогодні підбило проміжні підсумки діяльності місії ОБСЄ в Україні.

Відзначимо, що СММ розпочала свою роботу в березні 2014 року за запрошенням української сторони. Її первинним завданням був моніторинг ситуації в Криму, де почали з'являтися російські військові без розпізнавальних знаків («зелені чоловічки»). Пізніше ОБСЄ розширила свою діяльність і на схід України. Зараз команди СММ працюють у Києві, Донецьку, Луганську, Львові, Одесі, Чернівцях, Харкові, Дніпрі, Херсоні та Івано-Франківську. Станом на жовтень у складі місії налічується 1 тисяча 272 особи, більшість – це іноземні спостерігачі з країн-учасниць ОБСЄ.

Динаміка обстрілів ООС: понад 700 порушень режиму припинення вогню за місяцьУ вересні в зоні ООС 11 українських військових загинули й 44 отримали поранення в результаті масованих обстрілів.

Посаду Хуга обійме Марк Етерінгтон. Хуг вирішив піти з посади, запам'ятавшись українцям ще одним висловлюванням. У своєму нещодавньому інтерв'ю виданню Foreign Policy він заявив, що «ОБСЄ не побачила прямих доказів російського втручання на Донбасі». При цьому спостерігачі бачили конвої, які незаконно перетинали кордон, а також людей із розпізнавальними знаками російської армії. Пізніше видання видалило скандальну фразу Хуга. «Оприлюднений текст ввів у оман й не відображає мою точку зору. Тим часом вже була оприлюднена виправлена версія. Як вам відомо, ми не робимо висновки на основі встановлених нами фактів, ми не надаємо доказів. Встановлені місією факти говорять самі за себе», – прокоментував він свою заяву.

У середині жовтня в інтерв'ю «Голосу Америки» Хуг висловив думку, що військову частину конфлікту на Донбасі «можна зупинити за лічені години, але на повне завершення піде набагато більше часу».

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, ОБСЄ відзначає регрес у процесі розведення сил і засобів у зоні конфлікту на Донбасі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: