Коли в Україні запрацює Фонд енергоефективності?

Читать на русском
Тетяна Бойкоексперт групи РПР з питань енергоефективності

У Кабінеті міністрів України очікують, що Фонд енергоефективності розпочне свою повноцінну роботу в першому кварталі 2019 року. Принаймні саме такі терміни днями озвучив віце-прем'єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко. «За маршрутним планом, який ми прописали з міжнародними партнерами, запуск Фонду очікується в І кварталі 2019 року. Ми вже скерували 1,5 мільярда гривень до статутного капіталу Фонду й 3 мільярди гривень надали міжнародні партнери. Вже в I кварталі 2019 року, за попередньою домовленістю з представництвом ЄС, ми маємо відпрацювати й показати пілотний проект, яким чином фінансуватимуться готові продукти для ОСББ», – зазначив Зубко. До слова, ще в жовтні 2017 року чиновник обіцяв запуск нової структури цьогоріч, однак у зазначені терміни вкластися не вдалося. Фонд функціонуватиме з метою підтримки ініціатив з енергоефективності, впровадження інструментів стимулювання та підтримки здійснення заходів із підвищення рівня енергетичної ефективності будівель та енергозбереження, зокрема в житловому секторі.

Експерт «Реанімаційного пакета реформ» із питань енергоефективності Тетяна Бойко зазначила, що зараз триває робота конкурсної комісії з відбору двох незалежних членів, ще двох членів має призначити уряд, а одного – донор, щоб ця комісія сформувалася.

Вона уточнила, що поки ані від уряду, ані від донорів таких кандидатів немає. Вони потрібні до 1 грудня.

«У кращому разі буде сформована рада на початку грудня. Далі вона має оголосити конкурс і набрати дирекцію. Конкурс триватиме щонайменше 2 місяці. В лютому орієнтовно буде сформована дирекція. Далі – набір персоналу та низка регуляторних процедур, починаючи від критеріїв вибору банків, закінчуючи тим, як відбуватимуться перевірки ефективності. Тут два варіанти: або прийде рада, яка підпише все не дивлячись, або, якщо почне аналізувати, на це піде місяць-два», – пояснила Бойко.

Фонд енергоефективності не запрацює в 2018 році, як обіцяв ЗубкоМіністр регіонального розвитку Зубко заявив, що Фонд енергоефективності, який має сприяти отриманню теплих кредитів, запрацює в 2019 році, хоча раніше обіцяв, що структура розпочне роботу в 2018 році.

Тому в першому кварталі 2019 року, в кращому разі, будуть набрані люди, які розроблять процедури, буде лише розуміння, який продукт Фонд може запропонувати клієнтам, підкреслила вона.

За її словами, поки розглядаються лише клієнти ОСББ, але не розглядаються клієнти багатоквартирних будинків, хоча про це також слід думати.

Далі Фонд може оголосити пропозиції ОСББ, які мають ухвалити рішення загальними зборами. На це піде від 1,5 до 3 місяців, додала експерт.

«Навряд чи відразу ОСББ погодяться на всі умови, які запропонують у банку щодо кредитів. Це будуть одиниці», – наголосила вона.

При цьому, на її думку, навряд чи це все працюватиме без місцевих програм, оскільки компенсація надаватиметься після того, як будуть впроваджені заходи.

«За процедурою це довго. Потрібен егергосертифікат ОСББ. Енергоаудиторів почали вчити, але це певний процес. Далі технічна документація, самі роботи, верифікація, багато нюансів. Найоптимістичніша дата конкретного продукту та проектів – третій квартал. Починаючи з 1 липня може йтися про конкретні проекти. В першому кварталі хіба що наберуть працівників. Ще не буде програм для людей», – резюмувала Тетяна Бойко.

Як виконує обіцянки віце-прем'єр Геннадій Зубко – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: