Юля вже там, але... Колонка Леоніда Швеця

Читать на русском
Леонід Швецьполітичний оглядач

Свіже соціологічне опитування, яке в першій половині жовтня провів пул організацій – Центр «Соціальний моніторинг», Український інститут соціальних досліджень, КМІС і Соціологічна група «Рейтинг», – нічого не говорить про те, хто стане переможцем майбутніх президентських виборів. І не може говорити, оскільки до голосування п'ять місяців, і повний список кандидатів досі ніхто не знає. Зате з нього можна зробити деякі висновки про те, чий успіх малоймовірний.

З високою ймовірністю, місце в другому турі має Юлія Тимошенко. Так, вона прикро для себе застрягла на своїх вічних тринадцяти відсотках підтримки серед усіх опитаних, але це вірні тринадцять відсотків і майже вдвічі більше, ніж у найближчих конкурентів. Їм ще потрібно сильно напружитися, щоб досягти її рівня, не те що обігнати, й часу для цього залишається дедалі менше. Чи втримає вона першу позицію аж до дня виборів? Не обов'язково. Вона вже виборцям зрозуміла, сюрпризів від неї не чекають, ресурс зростання підтримки практично вичерпаний. Хіба що підтягнуться ті, хто схильний ставити на лідера, хто б ним не був.

Хто найвідповідальніший серед лідерів президентських рейтингівМи вирішили порівняти, чи збігається рівень підтримки українцями електоральних лідерів з рівнем їх відповідальності, згідно з нашим моніторингом.

У другому турі найзручнішим противником для всіх стає Петро Порошенко, й це, мабуть, новина. Його, що називається, в одну хвіртку, з двозначним розривом, виносять і Тимошенко (30,7% проти 15,1%), і Гриценко (33,1% проти 14,3%). Навіть Бойко, якого легко била і Юлія Володимирівна (30,3% проти 16,8%), і Анатолій Степанович (31,3% проти 15,9%), в парі з президентом поки виглядає трохи краще (20,2% проти 20%), а це, вибачте, навіть непристойно: не Бойко став раптом хорошим, а президент дедалі більш неприйнятним для виборців. І хоча абсолютний показник підтримки Порошенка вже давно не змінюється, що само по собі невесела для його прихильників новина, якість цих 7-8% дедалі гірша. Якщо колись вони здавалися стартовим показником, за яким послідує розгін, то зараз від них починає віяти приреченістю, що, власне, моделювання другого туру й показує.

Від основної групи переслідувачів Тимошенко остаточно відвалилися Андрій Садовий (2,5%) і Вадим Рабінович (3,5%). Олег Ляшко (5,7%) також вище голови не стрибне. Активна частина кампанії ще попереду, ролики-білборди, але ці діячі не приховують, що президентські перегони для них лише необхідне лідерське засвічування перед парламентськими. А якщо сильно не потрібно їм, то виборцям і поготів, вони такі речі відчувають.

Таким чином, ненульові шанси на потрапляння до другого туру залишаються в Анатолія Гриценка (7%), Петра Порошенка (7%) та Юрія Бойка (6,9%), а в другому турі всіх перемагають Тимошенко та Гриценко, причому Анатолій Степанович поки, станом громадської думки на початок жовтня, перемагає і Юлію Володимирівну (26,9% проти 24,8%).

Як змінювалась електоральна підтримка Порошенка за роки президентстваСлово і Діло аналізувало, як змінювався рейтинг президента України Петра Порошенка в 2014-2017 роках.

Картинку, що склалася за п'ять місяців до виборів, можуть істотно змінити два персонажі, від яких поки взагалі незрозуміло чого чекати: Святослав Вакарчук (4,9%) і Володимир Зеленський (7,6%). Складно заздалегідь прорахувати, наскільки високо здатна підкинути артистів одна тільки публічна заявка на участь у перегонах. Чого більше, плюсів чи мінусів у відсутності політичної досвідченості й наявності глянцевих біографій «зіркових хлопчиків» у таких кандидатів? Голод на нові обличчя дуже сильний, але чи настільки, щоб протестне голосування за хороших акторів проти поганих політиків набуло обвального характеру? А як у цих нових облич справи з новими смислами чи можна навіть не заморочуватися? Чиї шанси участь Вакарчука та Зеленського поховає ще до першого туру?

До речі, Святослав Вакарчук, який намагається говорити щось дуже правильне на політичні теми, виглядає жахливо нудним: щоб ефектно говорити банальності, потрібно все-таки бути політиком. У нашій цирковий ситуації роздолля Зеленському. Цікаво, з ким він, раптом що, зустрінеться в другому турі? Поки, виходить, з Юлією Володимирівною. І найсмішніше, що він може виявитися їй не по зубах, саме тому, що вона звикла мати справу з політиками, та ще й старої школи. І, між іншим, навіть у них їй поки жодного разу не вдалося виграти президентські вибори.

Леонід Швець, спеціально для «Слова і Діла»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: