Топ-20 політиків, яких українці обрали би президентом протягом останніх двох років

Читать на русском

Рейтинги Порошенка за останні два роки впали вдвічі, тоді як електоральна підтримка Тимошенко, навпаки, відчутно зросла. Але багато українців віддали б свої голоси й за інших кандидатів. Принаймні в деяких соціологічних дослідженнях фігурують не лише Вакарчук і Зеленський, а й голова забороненої в Україні Компартії Симоненко, який набирає більшу підтримку респондентів, ніж Яценюк та Ярош разом узяті.

Тому порівнювати різні дослідження завжди цікаво й пізнавально. Іноді соціологи об'єднують зусилля та проводять спільні опитування. Сьогодні ми вирішили порівняти показники двох соціологічних груп.

Для цього «Слово і Діло» взяло шість досліджень, проведених протягом 2016-2018 років соціологічною групою «Рейтинг», і вісім досліджень за той же період Київського міжнародного інституту соціології (КМІС). Респонденти відповідали на одне запитання: «За кого б ви проголосували, якби вибори президента проходили найближчої неділі».

Якщо подивитися результати досліджень щодо кожного політика окремо, то виходить, що за два роки рівень підтримки міг падати або злітати на 3-13%. У Тимошенко, за даними «Рейтингу», електоральна підтримка коливалася від 13,6 до 17,7%, а за даними КМІС – від 16,1 до 24,8%. Досить низькі рейтинги в так званих нових облич. До того ж серед опитаних завжди набиралося 4-15% тих, хто віддав би свій голос за тих, кого не було в опитуванні.

Детальніше – на інфографіці.

Також ми писали про те, як виконують обіцянки лідери електоральних рейтингів.

Раніше соціологи назвали лідерів президентського рейтингу до виборів-2019.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: