«Новий курс України» від Тимошенко: хто вже давав схожі обіцянки

Читать на русском

Лідерка «Батьківщини» Юлія Тимошенко минулого тижня провела форум «Новий курс України», на якому розповіла, як добре житиме країна після її приходу до влади. Багатьом цей захід запам'ятався раптовою появою на сцені напівроздягненого молодика з букетом квітів, але, крім цього, Тимошенко наговорила чимало цікавого й дала низку обіцянок. Хоча свій курс голова партії назвала «новим», деякі обіцянки Тимошенко виявилися, як то кажуть, «добре забутим старим». «Слово і Діло» сьогодні розбиралося, в чому повторилася Тимошенко й хто з політиків уже давав схожі обіцянки.

Не змогла обійти Тимошенко на форумі тему війни. Після свого приходу до влади вона обіцяла повернути Донбас та окупований Крим. «Поки Крим і Донбас не повернуться в Україну, ніхто з українців не може бути спокійним», – зазначила вона. Оскільки повернення окупованих територій – одна з головних тем в Україні, логічно, що такі обіцянки вже давали перші особи країни.

Президент України Петро Порошенко давав обіцянку повернути Донбас у жовтні минулого року. Прем'єр-міністр Володимир Гройсман давав схожу обіцянку ще три роки тому в статусі спікера парламенту: «Ми обов'язково переможемо, настане мир, ми за допомогою світової громадськості все зробимо, щоб агресор відступив, відновимо суверенітет і територіальну цілісність України».

Лідер Радикальної партії Олег Ляшко обіцяв повернути Крим Україні і навіть дав більш-менш конкретні терміни: максимум через сім років. Ляшко говорив це в 2014-му, ще три роки на виконання обіцянки в нього є.

Також Тимошенко на форумі запропонувала створити Національну асамблею самоврядування – орган, який на одну третину складатиметься з голів всеукраїнських асоціацій і на дві третини – з «моральних і духовних лідерів нації». За словами Тимошенко, після її приходу до влади Асамблея отримає право вето на всі корупційні рішення органів влади, зможе призначати омбудсмена, склад регуляторних органів та Державного бюро розслідувань. «Це буде такий всеукраїнський арбітр, який зможе вивести важливі органи України з-під корупційного впливу виконавчої та законодавчої влади», – зазначила депутат.

Рахункова палата, підкреслила лідерка «Батьківщини», після її приходу до влади перебуватиме в опозиції. Схожа обіцянка в Тимошенко була в програмі на виборах 2014 року: вона обіцяла домогтись ухвалення закону про парламентську опозицію з правом призначати керівника Рахункової палати. Однак із цим нардеп не впоралася: до лютого 2016 року «Батьківщина» входила до коаліції й могла вплинути на ухвалення потрібного закону, але два законопроекти про парламентську опозицію в Раді були відхилені. Своїх ініціатив для реалізації обіцянки члени фракції не реєстрували.

Ненову обіцянку Тимошенко дала щодо контрабанди – обіцяла зупинити контрабанду бурштину та лісу-кругляка. Раніше нардеп Олена Кошелєва обіцяла, що фракція Радикальної партії не допустить вивезення лісу-кругляка за кордон, а Ігор Гузь обіцяв сприяти легальному видобутку бурштину.

Також Тимошенко виступила за те, щоб надати українцям право законодавчої ініціативи й проведення референдуму за народною ініціативою. Ідея ця не є оригінальною, на виборах у 2014 році кілька нардепів включали цю обіцянку до своєї програми: Микола Люшняк, Анатолій Євлахов, Григорій Тіміш і Вадим Кривохатько. Однак ніхто з них відповідного законопроекту не вніс, і всі вони цю обіцянку провалили. А ось Павло Різаненко такий документ усе ж зареєстрував – «Про внесення змін до регламенту Верховної Ради України про народну законодавчу ініціативу». Він зараз перебуває в комітеті.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, Юлія Тимошенко заявила, що візьме участь у виборах президента України в 2019 році.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: