Як часто та на які теми спілкувався президент України зі ЗМІ протягом каденції

Читать на русском

Спілкування глави держави зі ЗМІ відображає основні напрямки політики президента, тому важливо розуміти, які месиджі містять його інтерв’ю, заяви та виступи перед іноземними та українськими журналістами. «Слово і Діло» пропонує подивитись, як часто Петро Порошенко спілкувався з журналістами, яких тем торкався та як змінювалася його риторика протягом чотирьох років каденції президента України.

Ми підрахували, що за час перебування на посаді президента України Петро Порошенко дав 82 розгорнутих інтерв’ю та провів 63 прес-конференції. З українськими ЗМІ він спілкувався 44 рази, із зарубіжними – 38 разів. Найчастіше він спілкувався з американськими ЗМІ (17 разів). Німецьким журналістам Порошенко приділив увагу 8 разів, а з британськими поспілкувався 4 рази.

Щодо прес-конференцій, то за чотири роки Порошенко загалом провів 63 зустрічі з журналістами, з них 31 – в Україні й 32 – за кордоном. Зокрема, в Бельгії він дав 9 прес-конференцій, у Німеччині – 3, у Франції, Латвії та Литві – по дві.

Якщо подивитись, як часто спілкувався Порошенко з журналістами, то побачимо, що в першій рік каденції він не балував ЗМІ своєю увагою. В 2014 році він дав чотири інтерв’ю та чотири прес-конференції українським ЗМІ та по три – іноземним.

Зокрема, в червні 2014 року Порошенко звернувся до Конгресу США із закликом визнати бойовиків на сході України терористами. За місяць він зустрівся з телеведучими чотирьох українських телеканалів, основною тезою його спілкування був месидж про те, що Крим був, є і буде українським.

У вересні він знову зібрав журналістів тих самих каналів і дав зрозуміти, що головний здобуток України, який продемонстрували на Донбасі, – це те, що українці вміють захищатися, й кримського сценарію не буде. Водночас німецькому ARD Порошенко заявив: «Ми нікому ззовні не дамо тиснути на Україну».

Справжній сплеск спілкування президента з пресою стався в 2015 році, коли він дав 22 інтерв’ю вітчизняним ЗМІ та 7 – зарубіжним. Також він провів по 7 прес-конференцій в Україні та за кордоном.

Порошенко та Волкер обговорили в Нью-Йорку ситуацію на ДонбасіПредставник США і президент України обговорили перспективи розгортання миротворчої місії ООН на Донбасі.

Зокрема, на початку року Порошенко заявив американському CNBC, що Україна вимагає миру від Росії й просить допомоги у світу.

У квітні в інтерв’ю українському телеканалу президент повідомив, що якщо буде розпочатий новий виток агресії, то дії української сторони будуть жорсткими та скоординованими.

Також під час спілкування з українськими ЗМІ в риториці президента з’явилися тези про те, що судді, які ухвалювали неправомірні рішення, обов’язково будуть притягнуті до відповідальності, й про те, що тарифи для населення мають бути зрозумілими та чесними.

У вересні в Washington Post вийшло інтерв’ю Порошенка, де йшлося про те, що Україна бореться за глобальну демократію та свободу. А під час чергової зустрічі з українськими телеканалами він зазначив: «Ми на сьогодні бачимо абсолютну, чітку підтримку абсолютною більшістю країн позиції України».

Щодо внутрішньої ситуації в країні, то Порошенко повідомляв українським ЗМІ, що до кінця листопада 2015 року буде обраний антикорупційний прокурор. Також він заявляв, що вимагає від правоохоронців звіту щодо розслідування злочинів проти Майдану, та обіцяв, що у 2016 році українці отримають право безвізових подорожей до ЄС.

В 2016 році Порошенко дав 7 інтерв’ю в Україні й 5 – за кордоном. Щодо прес-конференцій, то він частіше зустрічався із зарубіжними журналістами.

Порошенко провів прес-конференцію: реакція соцмережПрес-конференція Петра Порошенка відбулася сьогодні в Києві. Що про неї думають українці – в матеріалі Слова і Діла.

На початку року в інтерв’ю Bloomberg Порошенко заявив, що санкції – ефективний механізм вплинути на Росію, а CNN він сказав, що відзначає високий рівень співпраці з МВФ та Світовим банком.

Під час чергової зустрічі з кількома українськими тележурналістами Порошенко зазначив, що новий генеральний прокурор має бути чесним, принциповим і забезпечити глибинні реформи, яких потребує прокуратура. Також він підтвердив, що євроінтеграційний курс України є незмінним.

У його риториці з’явилися запевнення, що повернення українських заручників є першим пріоритетом. В інтерв’ю «Інтеру», говорячи про звільнення Надії Савченко з російської в’язниці, Порошенко заявив: «Ані Надією, ані Україною я не торгую й торгувати не збираюся».

У 2017 році президент України дав 4 інтерв’ю в Україні й 8 – за кордоном. Прес-конференцій було проведено порівну: 8 вдома й 8 – на виїзді.

У традиційному інтерв’ю Bloomberg на початку року Порошенко підкреслив, що НАТО – єдиний ефективний безпековий механізм у світі. І підтвердив цю тезу Reuters у Великій Британії, зазначивши, що НАТО є ефективною безпековою системою, яка може зупинити агресію.

Порошенко подав до суду на BBC за наклепПрезидент України Петро Порошенко подав до суду на британську медіакомпанію BBC за публікацію матеріалів наклепницького характеру.

Коментуючи в травні українським ЗМІ надання безвізу з ЄС, Порошенко сказав, що Україна остаточно оформила своє розлучення з Росією.

У 2018 році президент вже встиг дати 7 інтерв’ю вдома й 15 – зарубіжним журналістам, а також провів 7 прес-конференцій в Україні й 5 – за кордоном.

В інтерв’ю Financial Times Порошенко зазначив: «Ми робимо реформи не для МВФ, а для українців».

Під час зустрічі з президентом Німеччини в травні Порошенко сказав, що розраховує на рішення щодо миротворців на окупованій частині Донбасу, яке ухвалять найближчим часом.

Німецькому Funke президент заявив, що членство України в Євросоюзі – питання років, а не десятиліть, а виданню Hamburger Abendblatt заявив, що Україна прагне в найближчі 10 років приєднатися до НАТО. Також він зазначив, що Україна пропонує європейським партнерам долучитись до управління газовим трубопроводом і наголошує на економічній недоцільності «Північного потоку-2».

У червні сербському РТС Порошенко сказав, що кожна країна має право на незалежну церкву, а у вересні американському The Washington Post президент заявив, що метою Росії є окупація Азовського моря.

Під час саміт Україна-ЄС в Бельгії Порошенко заявив, що Кремль має прийняти розгортання миротворчої операції під егідою ООН на всій тимчасово окупованій території Донбасу.

На саміті НАТО, говорячи про вступ до Північноатлантичного альянсу, Порошенко сказав: «Ми маємо і політичну волю лідерів держави, і стратегію, і підтримку людей».

Нагадаємо, в БПП розповіли, чому Порошенко не потрапив до списку санкцій РФ.

Також ми писали, що Порошенко назвав головну тему переговорів із Меркель.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: