Чи дозволять українцям подвійне громадянство: що передбачає Конституція

Читать на русском
Клімкін заговорив про те, що українцям можна було б дозволити подвійне громадянство, але за певних умов. Чи дозволяє це Конституція України, ми розпитали юриста.
Слово і Діло

Міністр закордонних справ Павло Клімкін заявив, що потрібно розпочати дискусію про те, що українцям можна було б дозволити подвійне громадянство. Він зазначив, що таку можливість слід обговорювати з громадськістю, але підкреслив, що громадянином декількох країн не може бути військовий командир чи високопосадовець. Міністр зазначив, що ті, хто має українські та російські паспорти, мають відмовитися від російського громадянства, а всіх інших запросив до розмови на тему множинного громадянства.

Зараз українцям з подвійним громадянством загрожує не тільки штраф але й втрата нашого громадянства. Наскільки взагалі ймовірно запровадити дозвіл на кілька іноземних паспортів, що про це пише наша Конституція, та що таке множинне громадянство «Слово і Діло» розпитало експерта з конституційного права Олександра Москалюка.

«Конституція Україні (ст. 4) передбачає, що в Україні діє єдине громадянство. Але нюанс у тому, що коли ухвалювали Конституцію, то йшлося про те, щоб уникнути подвійного громадянства. З юридичної точки зору, подвійне громадянство – це коли людина одночасно перебуває в громадянстві України та адміністративно-територіальної одиниці на території України. Наприклад, у федеративних державах чи коли громадянин Сполучених Штатів Америки є ще й громадянином штату Техас», – пояснив юрист.

Клімкін запропонував провести дискусію з питання подвійного громадянстваКлімкін вважає, що можна знайти рішення, яке не зашкодить людям із подвійним громадянством, а, навпаки, звільнить їх від необхідності приховувати його.

За його словами, таку норму прописали в нашій Конституції, щоб уникнути окремого громадянства Автономної Республіки Крим.

«На той час, у 1995-1996 роках, це було правильне рішення. Але це не виключає, що людина може одночасно перебувати в громадянстві іншої держави. Тут радше слід говорити про те, що Клімкін некоректно використовує термін, адже коли людина одночасно перебуває в громадянстві декількох держав, то юридично правильно вживати термін «множинне громадянство», – зауважив Москалюк.

Він пояснив, що в країні, крім Конституції, діє головний рамковий закон України «Про громадянство».

«Ті хто говорять, що Конституція забороняє подвійне громадянство, просто не зовсім володіють інформацією. З точки зору доктрини, немає перепон, щоб на законодавчому рівні дозволити множинне громадянство. Хоча бажано було б, щоби Конституційний суд розтлумачив цю норму. А що стосується закону «Про громадянство», то, звичайно, він обмежує множинне громадянство. І передбачено, що людина, яка свідомо отримала, крім українського, ще й громадянство іншої країни, може втратити наше громадянство», – зазначив Москалюк.

Він відзначив, що минулого року понад 200 людей втратили громадянство України. Окремо слід розглядати випадки, коли, наприклад, особа народжується в США й автоматично отримує два громадянства.

Подвійне громадянство в Україні: для кого потрібні обмеження та чи є перевагиГолова МЗС України Павло Клімкін вважає, що зараз назріла необхідність дискусії з питання подвійного громадянства.

«Якби наше громадянство не було цінним, то не було б сенсу приховувати, що хтось отримав громадянство іншої держави. До речі, є країни, де множинне громадянство не є проблемою. Наприклад, Угорщина легко роздає українцям своє громадянство, а Німеччина, де знають, що в Україні воно заборонене, вимагає документи про припинення громадянства України. Хоча в них дозволене множинне громадянство, але вони поважають українське законодавство», – сказав Москалюк.

«У кожному разі, в пропозиції Клімкіна є логіка, адже якщо цю проблему допустили, то її все одно потрібно вирішувати», – зазначив юрист.

Щоправда, не зовсім зрозуміло, що мав на увазі міністр, коли говорив, що множинне громадянство не зможуть отримувати військові командири. Слід чітко окреслити, кого саме стосуватиметься заборона.

«І звичайно, якщо вже й застосовувати множинне громадянство, то мають бути обмеження щодо осіб, які працюють в органах державної влади. Тому що тоді постає питання, де, власне, центр їхніх інтересів. Якщо особа, будучи державним чиновником, є громадянином кількох держав, тоді в неї може виникати конфлікт інтересів», – сказав Москалюк.

За його словами, всім іноземним громадянам, які були в нас високопосадовцями, громадянство надавалося цілком законно.

«Є таке поняття – вшанування громадянством. Саакашвілі, Яресько та інші отримали українське громадянство в скороченому порядку й саме як вшанування за заслуги. Інша річ, що в законі є умова, що такі особи зобов’язуються протягом двох років припинити громадянство іноземної держави. Але більшість із них два роки пропрацювали, а потім виїхали з України», – наголосив юрист.

Нагадаємо, Клімкін прокоментував зміну назви «уповноваженого з питань Закарпаття».

Раніше міністр закордонних справ Клімкін розповів, що між Україною та Польщею немає конфлікту.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: